Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Mislava Bage

Izađi na izbore, shvati koliko vrijediš

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svatko ima svoja dežurna gunđala pa i ja u svom životu. To su ljudi koji ničim nisu zadovoljni, sve im smeta - Sanader ne zna posao, Milanović je užasan. Ukratko, mrze cijeli svijet, a kako se izbori bliže, imaju posebno gađenje prema politici i političarima.

Idealniji sustav od ovoga kakav imamo ne postoji, bolji političari do ovih koje imamo možda postoje, ali imamo ono što Vi birate. Ne volim kada se tvrdi da su svi političari isti i politika prljav posao. To je zanimanje baš kao i svatko drugo, korumpirano kao i svako drugo, nesposobnih ima baš kao i u drugim zanimanjima.

Pročitajte i ovo Poziv - 2 Poziv Domagoja Mikića Na dan im kraj kuće prođe 800 kamiona, a vozači bacaju bočice s urinom: "Svi smo već pred pucanjem" Slika nije dostupna Kolumna Mislava Bage Kolumna Mislava Bage: Ulica kao sudbina

Kao što ne možemo reći da su svi odvjetnici suradnici podzemlja ili doktori korumpirani, tako imamo i političara koji se svojski trude, ne uzimaju novac i ne koriste svoje povlastice u privatne svrhe. Znam, zvuči nestvarno, ali ima i takvih, koji imaju kredite, baš kao i mi, koji su u minusima, baš kao i mi, čekaju u redu u trgovinama ili kupuju na rasprodajama.

Nemojte se rasplakati nad ovim dijelom teksta. No sve ovo pišem kako bih pokušao objasniti da nisu svi političari isti. Da svatko od nas može razaznati tko istinski nešto zastupa, tko se dodvorava, a tko laže. A svatko od nas sve to 4 godine drži u sebi, promišlja, i onda ima samo jedan dan, nekoliko minuta kada se suoči sam sa sobom i izbornom listom i bira.

Prvi put biramo osobe

Koliko puta sam ja čuo, ali i vi 'Ma ne idem na izbore, svi su isti', a onda nakon izbora 'Isuse, kaj opet oni vladaju'. Možda svi ne bi bili isti ili možda oni, ili on, ne bi vladali da ste u nedjelju izašli i birali; da niste odabrali svoju fotelju, TV ili odlazak u prirodu. A u pitanju je samo nekoliko minuta koje mogu odrediti sljedeće 4 godine. Ako na kraju ostanete doma i ne birate 17. svibnja, imate najmanje moralno pravo kritizirati novu lokalnu vlast. Ona će biti takva možda i zato što vi niste izašli na birališta.

Prvi put biramo osobe. Ljude koji svojom karijerom, dosadašnjim radom jamče da znaju i mogu voditi vašu županiju, grad ili općinu. Sada ćemo, ili 17. u prvom krugu ili 31. svibnja u drugom krugu, zaključiti izbore. Neće biti izbora nakon izbora gdje gubitnici postaju pobjednici. Zanimljivo, prvi put u mnogim sredinama neće biti puno kandidata, već nekoliko njih ozbiljnijih, a zapravo sve predvođeno dvjema strankama, HDZ-ovim te SDP-ovim koalicijama.

Ni SDP ni HDZ ne nude ništa

Osamnaest mjeseci nakon parlamentarnih izbora prvi je to test i Sanaderove Vlade. U godini recesije HDZ s partnerima izlazi na birališta, a da ne može nuditi brda i doline. Sanader to zna i sada smo svjedoci labuđeg pjeva u otvaranju izgrađenog ili prekopanog ili položene ciglice. A SDP što nudi? Ništa, baš kao ni HDZ 2001. Čeka pogreške vladajućih. Tako je to uvijek.

I izbori će završiti, a tko će biti gubitnik, a tko pobjednik? Pobjednici će biti i HDZ i SDP, koliko god to suludo zvučalo. HDZ će reći da ima najveći broj župana, gradonačelnika i općinskih načelnika. SDP će reći da je povećao broj župana, gradonačelnika i općinskih načelnika. HDZ će biti i dalje tako najjači, a SDP najjuspješniji.

Uloži nekoliko minuta vremena - jer možeš birati

HSS će testirati svoju snagu, ovaj put s HDZ-om, ozbiljno strahujući da bi mogao biti gubitnikom. Baš kao i narodnjaci koji polako, ali sigurno idu prema statusu regionalne stranke koja će funkcionirati na razini Varaždinske županije.

Naravno, sve ovo može biti i drugačije ako ti izađeš i glasuješ na izborima. Naime, ako je svaki glas važan svakom kandidatu, vrijeme je da shvatiš koliko vrijediš, pa makar taj jedan dan u 4 godine. Ili još preciznije, tih nekoliko minuta u 4 godine. U protivnom nemaš pravo prigovarati na vlast koju imaš, jer mogao si birati - a nisi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene