Obavijesti Video Pretražite Navigacija
govor pobjednika i gubitnika

Komunikacijska stručnjakinja analizirala govore: Tomaševiću nedostaje originalnosti, Škoro našao razlog za pobjedu

Gabrijela Kišiček
Gabrijela Kišiček Foto: DNEVNIK.hr
Tomislav Tomašević na izborima je dokazao političku posebnost, ali za onu retoričku tek se treba izboriti.

Uvjerljivi pobjednik i novi gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević održao je pobjednički govor vrlo sličan, i sadržajno i izvedbeno, govoru nakon prvog kruga izbora. Korektno i pripremljeno, ali očekivano i predvidljivo. Govor je sažeo sve za što se Tomašević zalagao u kampanji, sve vrijednosti na kojima će temeljiti svoj mandat, sve što će mijenjati i na čemu će raditi. I to je dio koji je korektan.

Međutim, pobjedničkom govoru nedostaje originalnosti, slikovitosti i izražajnosti kojom bi se izbjegao dojam "sve smo to već čuli". Rečenice poput "s ponosom ću povesti grad u bolju budućnost" ili "bit ću gradonačelnik i onih koji mi nisu dali svoj glas", "čeka nas velik posao", "krenimo zajedno u bolju budućnost", uobičajene su fraze koje slušamo u manje originalnim pobjedničkim govorima.

Naravno, u tom retoričkom žanru uobičajeno je zahvaliti onima koji su pomogli, zahvaliti biračima, izraziti sreću i ponos zbog pobjede, prihvatiti odgovornost koja je pred izbornim pobjednikom i dati pogled u budućnost. Dobri od prosječnih pobjedničkih govora razlikuju se u tome koliko su ti osnovni retorički sastojci originalno, figurativno i lijepo izrečeni. Govor Tomislava Tomaševića u tom je smislu bio prosječan. Najbolji dio govora jest onaj u kojem podsjeća na svoju dosljednost i "početak kampanje za Zagreb" koje tada, sa 16 godina, nije bio ni svjestan. Danas, 23 godine kasnije, postaje gradonačelnik Zagreba.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević, Marko Filipović, Ivica Puljak i Ivan Radić Bolje ih upoznajte Neki su odgovori urnebesni! Gradonačelnici otkrili o čemu mogu pričati satima, što su zadnje skuhali, koji bi ih glumac trebao glumiti u filmu...

Upravo taj dio daje govoru osobnost, prepoznatljivost. Jer bez toga, govor u kojem se zahvaljuje biračima na potpori i obećava im se bolja budućnost, mogao bi proći kao bilo koji govor bilo kojeg izbornog pobjednika u bilo kojem gradu ili državi.

Političku posebnost i različitost Tomislav Tomašević je dokazao na izborima, a za onu retoričku tek se treba izboriti.

Dostojanstvo u porazu

Miroslav Škoro retorički je pak potpuna suprotnost. Teško se moglo predvidjeti kakvim će tonom i u kojem smjeru ići njegov govor. Tijekom svog političkog djelovanja često je iznenadio ili pretjeranom ozbiljnošću, ili neočekivanim nesnalaženjem u debati, ili pretjeranom žestinom i niskom retorikom. Njegov jučerašnji govor bio je svojevrsna mješavina motivacijskog govora, djelomičnog priznanja poraza i čestitke pobjedniku. Poziv na pljesak i čestitke novoizabranom gradonačelniku znak su kulture i dostojanstva u porazu.

Poruka biračima da se "moraju boriti i kad je izgledno da će izgubiti" dio je motivacije za budućnost, upakirano naravno u relativiziranje poraza, iznošenje broja birača koji su mu dali glas i interpretacija tih rezultata kako bi sve izgledalo kao manji poraz. I ne samo to nego uspoređujući razne vrste izbora u kojima je sudjelovalo, čak je našao i razlog za "pobjedu". I to je očekivano za "gubitničke govore", naći ma kakve argumente da se poraz prikaže kao pobjeda i motivacija za dalje. No ako se u tome pretjera, može ispasti smiješno.

Pročitajte i ovo Sučeljavanje Tomislava Tomaševića i Miroslava Škore burna debata nove tv Žestoko sučeljavanje Tomaševića i Škore: Pale teške optužbe i prozivanja, ali veće su iznenađenje teme oko kojih su se složili

Možda će Škoro nakon što, kako je najavio, proanaliziraju kampanju, shvatiti da su rečenice "bio je užitak sudjelovati" i "imamo razloga biti ponosni" ipak malo pretjerane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene