Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jadran nije samo zabava

VIDEO: Opasnosti koje vrebaju na moru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako svi s nestrpljenjem čekaju svoj godišnji odmor, valja znati da da na moru osim sunca i zabave vrebaju i opasnosti.

Ugrizi zmija, ubodi pauka ili napadi morskih pasa samo su neke od njih. Jedna od najvećih opasnosti upravo je ugriz poskoka, najotrovnije europske zmije. Mnogi poskoka znaju zamijeniti za crvenkrpicu, no razlikuju se u šarama, ali i u rogu na vrhu glave. 'Mjesto ugriza brzo poplavi, natekne i bolno se širi, javlja se opći simbol slabosti. Vremena da dođete do protuotrova imate u pravilu od 8 do 12 sati', kaže infektolog Miro Morović.

Pročitajte i ovo Hrvati i ljetovanje - 4 Postoje i alternative More je ove godine preskupo za Hrvate? "Uvijek apeliramo da se domaćim gostima daje popust barem 20-ak posto" Kitovi Rijedak prizor VIDEO Prizori kod Visa, koji ostavljaju bez daha: Desetak kitova u najljepšem mogućem izdanju

Crna udovica

Stara narodna poslovica da se otrov drži u malim bočicama, mogla bi okarakterizirati crnu udovicu, pauka koji uz ugriz poskoka ima jedan od najjačih otrova na našem podneblju. 'Taj otrov djeluje malo drugačije, on je neurotoksičan. Crna udovica je upravo sada u velikom zamahu u razmožavanju. Već 20-ak minuta nakon uboda razvija se bolnost koja je daleko veća nego kod ugriza poskoka. Javljaju se opći simptomi lupanja srca, strah, preznojavanje, nekakav opći nemir u tijelu', kaže Morović.

Morski psi

Što se tiče napada morskih pasa, na Jadranu su oni izrazito rijetki, U našem moru ne žive Bijele psine, no znaju zalutati. Jadran je inače prorodno stanište morskog psa Modrulja. Iako se njega smatra neopasnom vrstom, zna napasti i čovjeka.

'Slatke' otrovne ribice

Tu su zatim i 'slatke' ribice, poput one poznate pod imenom 'morski đavo', koja može narasti do tri metra, obitava skrivena u pijesku i nerijetko napada ronioce. Ima među ribama i otrovnih vrsta, kao što su pauk bijelac i pauk šarac. 'Ta bolnost je uvijek lokalna, tamo gdje vas je riba pauk ubola, ali je stvarno nepodnošljiva. No, svi ti otrovi su osjetljivi, oni su bjelančevine pa su osjetljivi na toplinu i na njoj se mogu razložiti. Dakle, ako imate pristup motoru na brodu, preporuka je da preko neke krpe prislonite mjesto uboda na njega da se otrov što prije raspadne', jedan je od savjeta prof. dr. Morovića.

Obazirete li se na opasnosti u moru i na obali?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene