Obavijesti Video Pretražite Navigacija
svi ili nitko

Zatvorili škole i vrtiće, ali... Zar za djecu koja nemaju bake koronavirus nije opasan?

Dječji vrtić, ilustracija (Foto: Getty)
Dječji vrtić, ilustracija (Foto: Getty) Getty
Aktualno Galerija Dječji vrtić, ilustracija (Foto: Getty) Dječji vrtić, ilustracija (Foto: Getty) Foto: Getty Dječji vrtić, ilustracija (Foto: Getty Images) Dječji vrtić, ilustracija (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images +0 Vrtić (Foto: Getty Images) Galerija 1/3 >>
Kao jednu od mjera prevencije zarazom koronavirusa Vlada je zatvorila škole, a onda su i na nižim razinama donesene odluke o zatvaranju vrtića. Kako bi izašli ususret onima koji nemaju baka-servis ili neko drugo rješenje, poručili su da će biti organizirana dežurstva. Postavilo se pitanje je li to primjereno, pametno i u redu.

Širi se koronavirus, oboljelo je jedno dijete u zagrebačkom vrtiću, a stotine su iz njegova okruženja završile u samoizolaciji. Vlada više nije htjela čekati i riskirati, pa je premijer Andrej Plenković objavio da od ponedjeljka nema nastave u osnovnim i srednjim školama. Zatvorili su se i vrtići.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ovisno o epidemiološkoj situaciji Kada će se djeca vratiti u vrtiće i školske klupe? Capak: ''Postoje planovi za to. Neki godinu mogu završiti i bez povratka u škole'' Škola, ilustracija - 1 potvrđeno iz ministarstva Škole, vrtići i fakulteti neće raditi najmanje još mjesec dana: ''Nema krajnjeg roka''

Iako je zatvaranje odgojnih i obrazovnih ustanova roditeljima mlađe školske i vrtićke djece stvorilo glavobolje, ostavljanje otvorenih vrata ipak nije smjelo biti rješenje.

Ovdje se ne radi o božićnim/uskrsnim ili školskim praznicima tijekom kojih se i u vrtićima spajaju grupe i rade dežurstva pa neka djeca svejedno odlaze u vrtić. Možda im ne bude drago, ali roditelji vjerojatno nemaju izbora.

Ovdje se radi o tome da je država procijenila da je pohađanje škola i vrtića OPASNO. Ako je opasno, onda je opasno i za djecu čiji roditelji rade, čiji roditelji ne mogu / ne smiju na godišnji odmor i koji neće dobiti bolovanje jer su eto, nasreću, svi zdravi u obitelji. Opasno je i za djecu koja nemaju bake i djedove ili im bake i djedovi bolesni ili još uvijek rade, opasno je i za djecu čiji si roditelji ne mogu priuštiti bejbisiterice...

Dječji vrtić, ilustracija (Foto: Getty) Dječji vrtić, ilustracija (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

Kad je država donosila odluku o zatvaranju vrtića i škola, trebala je razmisliti o tome kako će se ta odluka provesti. Neke su zemlje uvele plaćeni dopust za jednog roditelja, a to je moralo biti rješenje i za Hrvatsku. Jer roditelji koji nemaju drugo rješenje ne bi smjeli na sebe preuzimati odgovornost slanja vlastite djece u vrtić ili školu.

Vrtići i škole trebali su ostati otvoreni ako nije opasno ili biti zatvoreni za SVE ako je opasno.

I još je jedan problem. Djecu će čuvati bake i djedovi koji pretežno spadaju u rizičnu skupinu, pa je država možda rješavajući jedan problem otvorila drugi.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene