Premijer Andrej Plenković objavio je da će svi vrtići, osnovne i srednje škole te fakulteti prestati s radom na dva tjedna, počevši od ponedjeljka. Roditelji koji nemaju kud s djecom ipak će ih moći dovesti u škole i vrtiće, ali neće se održavati klasična nastava.


Premijer Plenković nakon sastanka s Nacionalnim stožerom najavio je zatvaranje vrtića, škola i fakulteta u cijeloj zemlji na dva tjedna iako je, kako je rekao, manje od 2,5 posto ukupno zaraženih u svijetu mlađe od 20 godina.

Vezani članci Red za cijepljenje protiv koronavirusa u Budimpešti U strahu od britanskog soja uveli još strože mjere: "Treći val je snažan, vrlo snažan i gori nego što je bio drugi" Mislav Bago Ekskluzivno istraživanje: Koliko se građana Hrvatske želi cijepiti protiv korone, što misle o cijepljenju preko reda i kome najviše vjeruju

"No s obzirom na to da je školski sustav posebno bitan, od ponedjeljka ćemo stati s nastavom na razdoblje od dva tjedna i u osnovnim i u srednjim školama te na fakultetima", rekao je Plenković.

Isti režim vrijedi i za vrtiće, a odluku o tome donose jedinice lokalne samouprave. Roditelji koji neće imati kud s djecom moći će ih dovoditi u vrtiće.

Za više razrede i srednjoškolce radi se na online nastavi. Nastavnici od ponedjeljka i dalje dolaze u školu. Djeca o kojima se ne mogu brinuti roditelji moći će dolaziti u školu, no nastave kao što je sada neće biti, rekao je Plenković.

Naglasio je da je i Hrvatska, kao i Europa i svijet, u ratu protiv virusa i panike. "Tako moramo shvatiti i sve aktivnosti koje zajedno poduzimamo. Odgovornost svakog građanina bitan je element koji će utjecati na širenje. Pozivam sve na odgovornost te na pažljivo slušanje uputa naših zdravstvenih djelatnika", rekao je Plenković. 

Naglasio je da je dinamika širenja virusa u Hrvatskoj bitno sporija nego drugdje. Ministar financija Zdravko Marić uskoro će se sastati s gospodarstvenicima, posebno predstavnicima trgovačkih lanaca kako bi se građanima uputila poruka da nema razloga za paniku. "Upravo će se zbog toga sastati s njima, da se građanima osigura sve što im je potrebno i na vrijeme", rekao je Plenković. 

Vlada će se fokusirati na radna mjesta. "Bez ikakvih dilema odgodit ćemo plaćanje doprinosa, poreza na dohodak i na dobit. Dio prihoda koji će biti manji lokalnim jedinicama proračun će nadomjestiti", rekao je Plenković. 

Apelirao je na građane starije dobi da budu posebno oprezni. "Oni su najrizičnija skupina, neka se što manje izlažu i neka vode discipliniran način života u ovom trenutku", poručio je Plenković. 

Na pitanje ima li već sada problema s opskrbom trgovačkih lanaca, Marić je rekao da će se učiniti sve da bude što manje problema u opskrbi. 

Epidemiji unatoč, unutarstranački izbori u HDZ-u se neće odgoditi. "Izbori u HDZ-u će se, prema svemu sudeći održati. Glavni tajnik poslat će naputke", rekao je Plenković.