Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prijeti joj zatvor

Policija objavila detalje o zaraženoj ženi (33) koja je prekršila mjeru samoizolacije: Otišla posjetiti roditelje u drugi kvart, lagala policiji...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački stožer, na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem, u podne objavljuje najnovije informacije o epidemiji koronavirusa u Zagrebu.

Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, izvijestila je da je u protekla 24 sata detektirano novih 9 pozitivnih osoba u Nastavnom zavodu. 

Pročitajte i ovo Milan Bandić nosi masku naopako ne ide mu A dao je sve od sebe: Pogledajte kako Bandić opet pogrešno nosi masku Bandić ima problema sa stavljanjem maske znači... tako ne! Pogledajte kako Bandiću ne ide pa ne ide s maskom: Prvo preko očiju, pa ispod nosa...

Marko Rašić, načelnik PU zagrebačke, kaže da su podnijeli kaznenu prijavu protiv žene (33) koja je napustila stan iako je pozitivna na koronavirus. "Za to kazneno djelo propisana je kazna zatvora do tri godine ako je netko zaražen", kaže Rašić. 

Kazneni zakon propisuje do dvije godine za onoga tko ne postupi po propisima i naredbama. Ako se ne pridržava mjera i pritom zarazi drugu osobu opasnom zaraznom bolešću, propisana je kazna do tri godine zatvora. Ako to počini iz nehaja, propisana je zatvorska kazna do jedne godine. 

Išla u posjet roditeljima, lagala policiji...

Policija je naknadno objavila da 33-godišnja Zagrepčanka nije zatečena u svom domu 4. travnja, tijekom redovne provjere pridržavanja mjera samoizolacije. Umjesto toga, otišla je do stana svojih roditelja, "odnosno iz jednog zagrebačkog kvarta u drugi", iako je bila dužna pridržavati se upute o samoizolaciji koju joj je izdao nadležni epidemiolog.

Prema uputi, u samoizolaciji je trebala biti od 17. ožujka do 13. travnja, zbog dijagnosticirane bolesti covid-19. "Svojim je ponašanjem u opasnost od širenja i prenošenja zarazne bolesti dovela stanare na adresi na kojoj prebiva i stanare na adresi na kojoj prebivaju njezini roditelji", kažu u policiji.

Osim toga, policajcima je žena rekla da je odobrenje da napusti svoj dom dobila od svog epidemiloga, no naknadnom provjerom utvrđeno je da nije govorila istinu. Njezin je epidemiolog naglasio da joj takvu uputu nije dao, niti njoj, niti bi isto učinio odnosno rekao bilo kome drugome tko boluje od zarazne bolesti covid-19. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičene je podnijeta kaznena prijava redovnim putem nadležnom državnom odvjetništvu.
 

Bandić: "Za ožujak cijela plaća, a onda..."

Gradonačelnik Milan Bandić kaže da Zagreb uobičajeno funkcionira i da se ekipe uhodavaju kad je u pitanju potres. Rekao je da razmišljaju da će za ožujak isplatiti cijelu plaću, a za travanj će "vidjeti kako će se stvari razvijati". 

"Ja sam već svoju plaću za ožujak smanjio za 20 posto i uplatio u fond. Očekujem da ćemo takve mjere donijeti tijekom travnja i za ostale uposlene", kaže Bandić te dodaje da nijedna mjera koju je donijela Vlada nije nijednoj jedinici lokalne samouprave umanjila obveze. 

"Očekujem od Vlade da nam ne dira fond izravnanja i da nam ga vrati, što znači nepunih 900 milijuna kuna koje uplaćujemo", kaže Bandić te dodaje da Zagrebu sad treba pomoć. 

Na pitanje kako to da u vrijeme pandemije Zagreb prodaje svoja zemljišta na obali, Bandić kaže da moraju voditi računa o prihodovnoj strani proračuna. "Radi se o nekretninama za koje je procijenjeno da bi bile više teret nego korist Holdingu. Zato smo se odlučili na to, ali i zbog svega što se dogodilo trebat će nam svaka kuna", kaže Bandić. 

Dosad je, kaže Bandić, od gradova prijatelja prikupljeno oko 5 milijuna kuna za pomoć Zagrebu zbog epidemije i zbog potresa.

Zagrebački stožer, za razliku od većine županijskih stožera, svoje građane nije izvještavao o kretanjima zaraze na zagrebačkom području na redovnim dnevnim konferencijama. Praksu su promijenili nakon našeg teksta, a prva takva konferencija održana je u ponedjeljak

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene