Hrvatska se već mjesecima muči s cijepljenjem, prvo drugom, a sada i trećom dozom. Ministar Beroš ovih je dana zbunio javnost, prvo je rekao da ima dosta antitijela, pa se za tu izjavu ispričao i najavio docijepljivanje. A ekipa Dnevnika Nove TV je provjerila za koga je booster doza predviđena i koja je jedina skupina ljudi koja ne mora na booster dozu.

Galerija Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija Cijepljenje - 1 Cijepljenje - 2 +3 Cijepljenje protiv koronavirusa

Zavrzlama je krenula ovako - ministar zdravstva Vili Beroš kazao je: "broj antitijela mi je iznimno visok i u ovom trenutku ne preporuča se ta treća doza". Dok se ministar poziva na antitijela, stručnjaci pozivaju ljude da ih ne vade. Pa se Beroš koji dan poslije ispričao.

"Želio bih vam reći da se ispričavam ako sam zbunio javnost nekim svojim izjavama, ali kada se vršilo testiranje osjetio sam potrebu dati svoj doprinos", kazao je Beroš.

"Stoga ću ja primiti najvjerojatnije u petak treću docijepnu dozu", dodao je.

Koronavirus u Njemačkoj Usred kampanje, nedostaje im čak 20 milijuna doza cjepiva: "Tek booster doza pruža učinkovitu zaštitu od omikrona"

Berošu je prva doza, tehnički bila preboljenje prije godinu dana. Prvom i jedinom dozom AstraZenece cijepljen je još u ožujku, a sada će se cijepiti drugi put. I premijer je koronu prebolio, ali je već i primio dvije doze AstraZenece. Svima koji su preboljeli i cijepili se s dvije doze booster se za sada ne preporučuje.

"Nije da se nešto može dogoditi ako osoba koja preboljela i primila dvije doze primi booster. Nema mu se šta zapravo dogoditi, ali naše preporuke su rađene da se s najmanje intervencije pokuša postići cilj", rekao je Bernard Kaić, epidemiolog HZJZ-a.

Koronavirus u Velikoj Britaniji, ilustracija Velika Britanija planira novi potez: Odrasli će se morati cijepiti booster dozom ako žele COVID potvrdu

"Ako se s vremenom pokaže da preboljeli i dva puta cijepljeni preboljevaju u velikom broju onda ćemo preporučiti booster dozu", dodao je. Što bi trebalo već učiniti, poručuje znanstvenik Đikić, je cijepiti booster dozom i preboljele i cijepljene.

"Svi koji se žele cijepiti da se zaštite u sljedeća tri mjeseca. Nadamo se da ćemo u tom vremenu dobiti dodatnu verziju koja je specifična za omikron jer nisam siguran da će imunitet trajati duže 3 - 4 mjeseca i nakon dodatne doze, kaže Ivan Đikić.

Bolnica u Londonu Preminuo prvi pacijent zaražen omikronom, Johnson: "Informacije o blažoj varijanti treba uzeti sa zadrškom"

I zato je Vladi i stožeru poručio da se na vrijeme pripremi za novi val inače će Hrvatska izgubiti još nekoliko tisuća građana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju