Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozvao na booster dozu

Preminuo prvi pacijent zaražen omikronom, Johnson: "Informacije o blažoj varijanti treba uzeti sa zadrškom"

Britanski premijer Boris Johnson kazao je da je najmanje jedan preminuli pacijent bio pozitivan na varijantu omikron.

Boris Johnson je posjetio kliniku za cijepljenje u zapadnom Londonu.

Pročitajte i ovo Boris Johnson Izbori u Britaniji Novi gaf Borisa Johnsona: Bivši premijer nije mogao glasati zbog pravila koje je sam uveo Slika nije dostupna Prisutan u većini zemalja? Što svijet može naučiti od zemalja u kojima se širi omikron soj korone? "Podcjenjivanje ovog virusa uvijek je završilo opasno"

"Nažalost, da, omikron stvara pacijente kojima je potrebna hospitalizacija i, nažalost, potvrđeno je da je najmanje jedan pacijent umro pozitivan na taj soj", kazao je Johnson.

Dodao je da informacije kako se radi o blažoj varijanti koronavirusa treba uzeti sa zadrškom jer je do sada prepoznat brz tempo kojim se omikron širi među građanima. Johnson je kao zaštitu preporučio booster dozu.

Ova informacija objavljena je nakon što je ministar zdravstva Sajid Javid ranije rekao za Sky News da je desetak ljudi trenutno u bolnici u Velikoj Britaniji pozitivno na omikron.

U nedjelju je Velika Britanija izvijestila o 1239 dodatnih potvrđenih slučajeva te varijante korone, što je najveći dnevni porast i gotovo dvostruko više od prethodnog maksimuma zabilježenog u subotu.

Ukupan broj slučajeva pozitivnih na omikron iznosi 3137 samo u Velikoj Britaniji.

Pozvao na ubrzano cijepljenje booster dozom

Johnson je, u izjavi za medije, odbio isključiti nove mjere uoči Božića kojima bi se spriječilo širenje omikron varijante korone među građanima.

"Tijekom pandemije jako sam se trudio naglasiti da moramo paziti trendove pandemije te da poduzimamo sve korake potrebne za zaštitu javnog zdravlja", istaknuo je.

"Vrijeme je za ubrzavanje kampanje primanja booster doze", dodao je i naglasio da 40 posto novih slučajeva infekcije koronavirusom u Londonu čine upravo infekcije varijantom omikrona.

Johnson je u nedjelju najavio da će svi stariji od 18 godina u Engleskoj imati priliku dobiti booster dozu do kraja ove godine te da se booster dozomo mogu cijepiti svi koji su primili drugu dozu prije najmanje tri mjeseca.

Web stranica britanskog Nacionalnog zavoda za javno zdravstvo se u ponedjeljak ujutro više puta rušila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene