Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoteli zjape prazni

Ništa od zarade za blagdane? Korona ispraznila hotele, a još problema stiglo je i s novim mjerama: ''Interesa ima, ali…''

Hotelijeri imaju velikih problema s gubicima - 4
Hotelijeri imaju velikih problema s gubicima - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Hotelijeri imaju velikih problema s gubicima - 4 Hotelijeri imaju velikih problema s gubicima - 4 Foto: DNEVNIK.hr Tomislav Korošec Tomislav Korošec Foto: DNEVNIK.hr Mladenka Štura Mladenka Štura Foto: DNEVNIK.hr Hotelijeri imaju velikih problema s gubicima - 5 Hotelijeri imaju velikih problema s gubicima - 5 Foto: DNEVNIK.hr +3 Zaposlenik agencije Galerija 1/8 >>
Po turističkom prometu bili smo najbolji na Mediteranu, no prema popunjenosti hotela jedni od najslabijih u Europi. Loša epidemiološka slika ispraznila je hotele, a dodatne nove mjere zaustavile su rezervacije.

Sob, ali ipak s maskom na licu, podsjeća na to da je počelo najljepše i najveselije doba godine. No predvorje pojedinih hotela nikad nije bilo tiše. Tek je nekoliko soba zauzeto, a i gosti nisu tu kako bi uživali.

"Radim u marketingu i prodaji, mogu raditi bilo gdje. Nije bitno odakle, jeste li u Njemačkoj ili Hrvatskoj. To je dobra vijest. Uvijek je dobra priča u nekoj lošoj priči", rekao je Nijemac York.

Hotel kojemu je na čelu Tomislav Korošec zatvorit će se za nekoliko dana. Nikad ranije, no nema gostiju, dočeka, pa nema smisla, kažu, držati ga otvorenim. "Planovi su da ćemo vrlo brzo, već u drugom tjednu siječnja ponovno otvoriti. Sezona je bila teška, izazovna, nisu tu neke brojke za pohvalu, možemo reći da je bila mršava sezona", kazao je Tomislav Korošec, direktor hotela.

Loša sezona i u Zadru

Ništa deblja sezona nije bila ni u Zadru. Popunjene sobe broje se na prste jedne ruke.

"Sav ovaj ostatak koji bude u najavi, dok god se gost ne pojavi, u hotelu i dalje ne znamo hoće li on doći ili neće. Jednostavno ne možemo ni gosta kriviti što nije došao", objašnjava Mladenka Štura, direktorica hotela.

U studenom imamo pad od 54 posto, a nove stroge epidemiološke mjere i kazne za njihovo kršenje, kao i zabranjen ulazak u Hrvatsku bez negativnog testa, samo su dodatno zadali udarac hrvatskom turizmu.

Oporavak neće biti tako brzo

Oporavak nije realno očekivati ubrzo, a na prvom mjestu mora biti sigurnost.

"Kao što je epidemiološka situacija za sljedeću sezonu jako važna, ona je ključna, mislim da je u ovom trenutku još uvijek rano govoriti o nekim negativnim posljedicama današnje situacije u Hrvatskoj", smatra direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Na susjede ne možemo računati, ali čini se da nećemo ni mi k njima. "Na skijanje? Bolje ne, ne bih nikome preporučio jer dovest ćemo se u dosta problema", smatra Puljanin Mario.

U jednoj agenciji još uvijek niti jedan prodani skijaški aranžman. "Nažalost, pravih rezervacija nema. Gotovo svi prate razvoj situacije, što će se događati i ako bude, a nadamo se da hoće, oni će biti onaj pravi last minute", nada se Floris Milohanović, direktor turističke agencije. Jer u zadnji tren može se promijeniti i epidemiološka situacija.

Putovanja i skijanja pod krizom

Boris Žgomba, predsjednik udruženja putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, u Dnevniku Nove TV kazao je da su daleka putovanja i skijanja opterećena velikom krizom COVID-19.

"Vrlo vjerojatno će biti u malom obujmu. Interesa ima, ali realizacija nije baš najbolja", objasnio je Žgomba i dodao da su najpopularnije daleke destinacije izvan EU-a, poput Maldiva.

Za ulazak u Hrvatsku potreban je negativan test na COVID. "Sasvim sigurno naša adventska događanja koja su bila prepuna stranih gostiju, Božić i Nova godina, vrlo su upitni. Ne možemo prejudicirati kakva će situacija biti, ali vrlo vjerojatno će biti u smanjenom ili gotovo nikakvom obliku", rekao je Žgomba.

Pročitajte i ovo Zoran Ničeno i Domagoj Mikić - 4 Novina od ponoći Više se ne gleda državljanstvo: Načelnik uprave za granicu objasnio tko i pod kojim uvjetima može ući u Hrvatsku

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potvrdila nadbiskupija Kardinal Vinko Puljić pozitivan na koronavirus, ima blage simptome

Cjepivo smatra rješenjem problema. "Cjepivo je rješenje za prestanak pandemije. Sasvim sigurno, s procjepljenjem će doći do prestanka pandemije. Projekcija koju sada radimo je da će to biti krajem prvog ili početkom drugog kvartala", rekao je Žgomba.

"Projekcija o kojoj se govori na nivou Hrvatske jest ta da je sljedeća godina - godina povratka turizma, negdje na razini 60 posto 2019. godine. Treba biti pošten i reći da nitko ne može jasno projicirati ni kada ni u kojem obujmu, ni kojom će se dinamikom povratak dogoditi", kazao je Žgomba i dodao da se nada kako bi oko Uskrsa trebao početi turistički promet, za razliku od ove godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene