Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAZLOG ZA NADU

WHO optimističan u vezi s koronavirusom: Otkrili kada bi mogao biti kraj pandemije

Koronavirus u Kini
Koronavirus u Kini Foto: Afp
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) optimistična je da bi globalna izvanredna zdravstvena situacija nastala pandemijom koronavirusa mogla završiti 2023. godine.

"Nadamo se da ćemo sljedeće godine moći reći: 'Ovo više nije pandemija'", rekao je čelni čovjek WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus u Ženevi u srijedu.

Iako je dodao da će "virus ostati ovdje", naglasio je da svijet sada ima alate – cjepiva, lijekove i kodeks ponašanja – da se nosi s time.

Broj slučajeva mpoxa, kako su preimenovane majmunske boginje, također je pao za više od 90 posto i nije bilo slučajeva ebole u Ugandi već neko vrijeme, rekao je Tedros.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strašna tragedija u Britaniji Zaleđeno jezero odnijelo i četvrti život: Djeca u igri propala kroz pukotinu, šestogodišnjak zadnja žrtva

Pročitajte i ovo Ilustracija Tužan kraj potrage Dvoje poginulih u tragediji kod Jasenovca: Pronađen i drugi muškarac iz prevrnutog čamca

Gledajući prema 2023., rekao je: "Postoje mnogi razlozi za nadu i mnogi razlozi za zabrinutost."

Spomenuo je, među ostalim, moguću glad, posebno u Africi, loše sanitarne uvjete u mnogim mjestima, nezdravu prehranu, malariju i tuberkulozu.

WHO ne može proglasiti kraj pandemije

WHO ne može proglasiti da je pandemija gotova. Termin pandemija čak se i ne pojavljuje u WHO-ovim Međunarodnim zdravstvenim propisima (IHR). Može tek ukinuti "izvanrednu situaciju javnog zdravstva od međunarodne zabrinutosti" koja je proglašena krajem 2020. godine zbog koronavirusa.

Proglašenje izvanredne situacije najprije ima cilj ima probuditi vlade tako da bi poduzele zaštitne mjere i surađivale. Međutim, svaka zemlja zasebno nameće uvjete.

Pročitajte i ovo Ivana Knoll Nikad bizarnija teorija Knoll u Dnevniku Nove TV odgovorila na teoriju Srba da je produkt tajnih službi: "Tu sam na tajnom zadatku. Ali iznijeli su jedan netočan podatak"

Pročitajte i ovo Dina Ćevid, reporterka Nove TV Istraga u tijeku Svi su potreseni smrću bebe u kontejnerskom naselju: "Ja sam jučer bila kod nje, igrala sam se s malenim"

Ukidanje mjera protiv koronavirusa u Njemačkoj, primjerice, nije uvjetovano WHO-ovim ukidanjem izvanredne situacije.

Što se tiče rasta broja zaraženih u Kini, direktor WHO-a za izvanredne situacije Mike Ryan rekao je da eksplozija brojeva nije rezultat ukidanja nulte politike COVID-a. Naglasio je novinarima da se virus snažno širio u toj zemlji i prije nego što su ukinute restrikcije.

"Postoji narativ u ovom trenutku da je Kina ukinula restrikcije i da je odjednom bolest izmakla kontroli", kazao je.

"No bolest se intenzivno širila jer, kako vjerujem, kontrolne mjere ju nisu zaustavljale. I vjerujem da je Kina strateški odlučila da to više nije najbolja opcija."

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene