Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavili mjere za spas novinarstva

Sindikat novinara i HND na sastanku s ministricom kulture: ''Raspravljali smo o pomoći medijskom sektoru i novinarima''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u četvrtak je primila predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoja Zovka i predsjednicu Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Maju Sever koji su joj predstavili prijedlog mjera za pomoć medijima i novinarima pogođenim krizom.

''U konstruktivnom razgovoru koji je trajao više od dva sata raspravljali smo o najboljim načinima pomoći medijskom sektoru i našim kolegama – novinarkama i novinarima koji su najugroženiji u ovoj krizi uzrokovanoj koronavirusom'', kazao je za Hinu predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever istaknula je kako su ministrici Obuljen Koržinek predstavili prijedlog hitnih mjera za spas novinarstva iza kojeg zajednički stoje HND i SNH.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Primit će ih ministrica Sindikat novinara: "Od Vlade više ne očekujemo, nego zahtijevamo mjere za novinare"

''Nadam se da ćemo pronaći neko rješenje i oblik pomoći za ljude koji su doslovno preko noći ostali bez posla i prihoda'', kazala je Maja Sever. HND i SNH je predložio da se za novinare i medije donesu posebne mjere Vlade ističući kako nisu obuhvaćeni dosadašnjim mjerama.

Kao ključne mjere, predlažu zaštitu zaposlenih u medijima na način da se financijska pomoć države nakladnicima vezuje uz obvezu da ne otpuštaju zaposlene i honorarce niti da im smanjuju plaće.

Predlažu i financijsku pomoć države za honorarne suradnike te da se i lokalnim medijima omogući korištenje Vladinih mjera. Među predloženim mjerama ističe se i osnivanje kriznog fonda putem kojega bi se pomoglo novinarima neprofitnih i lokalnih medija, te slobodnim novinarima, fotoreporterima, snimateljima i ostalim medijskih radnicima.

Sastanak vodstva HND-a i SNH s ministricom kulture uslijedio je nakon sastanka s predsjednikom Milanovićem održanog također u četvrtak.

''Predsjednik Milanović podržao je nastojanja HND-a i SNH-a da se pomogne novinarima i medijima. Smatra kako je važno štititi i promicati neovisnost medija, pogotovo u kriznim situacijama'', istaknuto je iz Ureda predsjednika. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene