Nekoliko je proizvođača cjepiva protiv koronavirusa najavilo zastoj u isporuci cjepiva. Vladimir Trkulja s Medicinskog fakulteta u Zagrebu komentirao je tvrdnju Stožera da će do ljeta procijepiti 50 posto stanovništva, probleme u isporuci, kao i nove sojeve virusa.

Galerija


Cjepivo s jedne strane dolazi sporije nego što je planirano, a s druge strane prijete novi sojevi.

Vladimir Trkulja sa Medicinskog fakulteta u Rijeci rekao je da je nezahvalno procijeniti kada bi se moglo očekivati da će u Hrvatskoj biti procijepljeno 50 posto stanovništva. Također, komentirao je i zastoj u isporuci cjepiva, kojeg su najavile mnoge tvrtke posljednjih nekoliko dana.

''Ako razumijete proizvodni proces u farmaceutskoj industriji, pogotovo za ovako kompleksan proizvod koji se mora proizvoditi u stotinama milijuna doza, razumno je ''a priori'' očekivati da bi nešto moglo zapeti, zbog banalnih stvari. Ima puno dobavljača, faktora, elemenata. Banalne stvari mogu proces usporiti i razumni čovjek bi na to računao'', rekao je Trkulja

Zatvoreni kafići Ugostitelji pisali Vladi: Žele vouchere, jednokratnu pomoć, početak rada 1. veljače...

Cijepljenje, ilustracija Sada i oni: Iz AstraZenece obavijestili Europsku uniju da će i oni kasniti s isporukom cjepiva

Moglo se, kaže, pripremiti na ovakvu situaciju opreznijim raspolaganjem sa dozama cjepiva koje su pristigle, nije bilo nužno  distribuirati otopljena cjepiva koja se moraju u roku od pet dana potrošiti, moglo ih se sačuvati, potrošiti jedan dio i za svaki slučaj čekati periodikom dalje isporuku.

Upitne su i druge doze koje građani moraju primiti uskoro. Javno je rečeno da je u Hrvatsku pristiglo manje doza od očekivanog te se da zaključiti da ''neki neće moći primiti drugu dozu'', objašnjava Vladimir Trkulja.

Ako i prime dozu unutar 42 dana, smatra da se ne bi trebalo dogoditi ništa bitno.

''Naime to je period u kojem odgovor na prvu dozu po svim pokazateljima postoji i dodatna doza ili booster da pojača imunološki odgovor u tom nekom razdoblju ostvarit će svoj efekt'', rekao je.

Veliki problem će imati ljudi koji cijeli proces cijepljenja organiziraju jer moraju znati točno tko neće dobiti dvoju novu dozu cjepiva protiv koronavirusa.

Kafić, ilustracija Usprkos zabrani, u znak protesta protiv COVID restrikcija otvorili barove i restorane: ''Dosta nam je!''

Zabava u pubu, ilustracija Podnio ostavku nakon što se s drugim političarima ilegalno zabavljao u pubu: ''Bilo je nekoliko čaša vina i pivo u srijedu''

"Novi sojevi koji su se pojavili mogli bi biti problem u teorijskom smislu da "protutijela možda neće jednako dobro prepoznati novi soj koronavirusa"; kaže stručnjak. 

Postoje metode na koje se to može brzo procijeniti i Trkulj je, govori, uvjeren da se na tome već radi.

Više detalja možete pogledati u priloženom videozapisu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr