Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Virologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Irena Tabain kaže dvije godine nošenja zaštitnih maski mogu ostaviti trag na imunitetu.


Dvije godine nošenja zaštitnih maska mogle bi ostaviti traga na našem imunitet, kazala je za Novi list Irena Tabain, voditeljica Odjela za izravnu virološku dijagnostiku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Pojašnjava da je to zato jer imunitet nije mogao ojačati u kontaktu drugim virusima, što znači da bi prehlade u budućnosti mogle biti teže, kao i gripa.

''U pravilu se s virusima sretnemo u djetinjstvu i razvijemo neki bazični imunitet, ali budući da su ti virusi stalno prisutni, onda svoj imunitet obnavljamo ili održavamo aktivnim na način da kad dođemo u kontakt s virusom, da se sve stanice koje to pamte malo aktiviraju, obnove, i u pravilu nas štite od pojave bolesti'', dodaje Tabain.

Testiranje u školama - 2 HZJZ objavio video s uputama za testiranje učenika  

''Kako nosimo maske, ne podražujemo taj naš imunološki sustav i ne podsjećamo da bi se trebao aktivirati i održavati svojevrsni imunološki fitness. Tako se već pokazalo da i infenkcije virusima, koji u pravilu izazivaju vrlo blage infekcije, zbog kojih tek malo šmrcamo ili imamo neku tek blago povišenu temperaturu pa ih najčešće prehodamo, kod odraslih osoba sada mogu izazvati i teže kliničke slike'', upozorila je virologinja.

Ipak, ističe da to ne bi trebalo biti dugotrajno stanje jer će prestankom nošenja zaštitnih maski imunitet ponovno doći u kontakt s mikroorganizmima i funkcionirati kao i prije pandemije, piše Novi list.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju