Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SUĐENJE OSTAJE U OSIJEKU

Zoranu Mamiću odbijen zahtjev za izvršavanjem kazne u BiH: ''Ministarstvo u ovom trenutku nema osnova za daljnje postupanje po molbi osuđenika''

Loše vijesti za Mamiće - odbijen je zahtjev Zorana Mamića za služenjem kazne u BiH. A

Suđenje Zdravku Mamiću i ostalima u drugom kaznenom postupku u kojem ih se tereti da su iz Dinama izvukli 144 milijuna kuna, a klub oštetili za 200 milijuna kuna nastavit će se u Osijeku bez obzira na ponašanje nekoliko sudaca tog suda koji su se družili s Mamićem te od njega, kako ih je javno optužio Mamić, primali i novac i skupe darove. Visoki kazneni sud smatra da to nema nikakve veze.

Sud je priopćio da je riječ o ''kaznenom postupku protiv sedam optuženika zbog niza kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju počinjenih u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju počinjenih u sastavu zločinačkog udruženja'' te smatraju da je za provjeru sudačke nepristranosti odlučno može li se bojazan stranke ili javnosti smatrati objektivno opravdanom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pozivaju građane da se cijepe Ministarstvo zdravstva o cijepljenju: "Građani su dovedeni u situaciju da više ne znaju što jest, a što nije. Cjepiva ima dovoljno"

Pročitajte i ovo Mario Banožić, ministar obrane Nakon predsjednikove izjave Banožić o vojsci u Okučanima: "Milanović nema pravo izravno zapovjediti vojnicima ni članovima Glavnog stožera"

Nadalje, to što je Zdravko Mamić iznio brojne optužbe protiv četvorice sudaca također nije razlog ''koji bio upućivao na subjektivnu pristranost svih ostalih sudaca tog suda samo zato što obnašaju sudačku dužnost na istom sudu'', izvijestili su te dodali da optužbe ne predstavljaju prihvatljiv argument za sumnju u nepristranost drugih sudaca.

Suđenje ostaje u Hrvatskoj

''Nisu ostvareni ni razlozi za prenošenje mjesne nadležnosti zbog ekonomičnijeg postupanja pred drugim stvarno nadležnim sudom Takvi navodi jednog predlagatelja ne dovode u pitanje postojeću odluku predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske kojom je prvotno i određena nadležnost Županijskog suda u Osijeku u ovom predmetu'', priopćili su.

Također, odbačeni su i prijedlozi jednog optuženika za izdvajanje iz spisa predmeta svih odluka optužnog vijeća kao nezakonitih dokaza.

Pročitajte i ovo Policija u Sloveniji, ilustracija (Foto: AFP) Poznat motiv U Sloveniji uhićen mladić koji je planirao pucnjavu u srednjoj školi, oružje nabavio iz SAD-a: "S time se naša policija do sada nije susretala"

Pročitajte i ovo Sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Zagreba - 3 Sučeljavanje za Zagreb Žestoko od samog početka, zaiskrilo još na cijenama kuhinje. Najžešće rasprave između Filipovića, Škore i Škare Ožbolt

''O tom prijedlogu u ovom postupku Visoki kazneni sud ne može odlučivati. Zakonitost pojedinog dokaza ili pojedine sudske odluke nije predmet preispitivanja u okviru instituta prenošenja nadležnosti'', zaključili su.

Odbijen i prijedlog Zorana Mamića

Danas je stiglo i rješenje nedavnog zahtjeva Zorana Mamića za priznanje presude Županijskog suda u Osijeku od strane nadležnih pravosudnih tijela Bosne i Hercegovine. Zahtje mu je odbijen.

''Županijski sud u Zagrebu u svom dopisu izvijestio je Ministarstvo pravosuđa i uprave da iz priložene dokumentacije; molbe osuđenika, njegovih osobnih podataka te javno dostupnih podataka proizlazi da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za upućivanjem zamolbe nadležnom tijelu Bosne i Hercegovine za preuzimanjem izvršenja kaznene presude.

Obzirom da, temeljem utvrđenih činjenica i dopisa nadležnog suda, nisu ispunjene zakonske pretpostavke za upućivanjem zamolbe nadležnom tijelu Bosne i Hercegovine za preuzimanjem izvršenja kaznene presude, Ministarstvo pravosuđa i uprave u ovom trenutku nema osnova za daljnje postupanje po molbi osuđenika Zorana Mamića'', izvijestili su.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene