Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NADAJU SE NAJBOLJEM

Čekaju se upute Stožera, ugostitelji zabrinuti: "Da nas ne bi inspektori kažnjavali na osnovu nekih milimetara..."

Prazan kafić - 1
Prazan kafić - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prazan kafić - 1 Prazan kafić - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Prazan kafić - 2 Galerija 1/2 >>
Od 11. svibnja moći ćemo ispijati kavu na terasama kafića i restorana, no kako će to izgledati? Iako jasne upute još čekaju, ugostitelji se pripremaju za otvaranje. Nažalost, neki od njih već sad znaju da, dok je pandemije, neće raditi.

Još će desetak dana kafići i restorani biti bez gostiju, a onda bi i za ugostitelje trebala doći bolja vremena. Iako još čekaju službene upute za rad, planirane mjere su "procurile" u javnost.

Pročitajte i ovo Centar Zagreba na Badnju večer - 2 ugostitelji i dalje u problemu Dulje radno vrijeme će im pomoći, ali ne ih i spasiti: "Sektor kafića Hrvatske je uništen" Slika nije dostupna omikron nije ukrao božić Plenković i Božinović: Na Badnjak će se vjerojatno produžiti radno vrijeme ugostiteljima

"S ovim mjerama, mi bismo radili za državu i mislimo da to nije u redu jer mi radimo za sebe i za svoje obitelji. Radimo i za radnike, za dobavljače, za Elektru, za vodu, za državu, ali opet, ne možemo raditi za sve druge, a za sebe ne", rekao je Marijan Jurišić, ugostitelj iz Nina.

Sličnog je stava i ugostitelj Oleg Glavan: "S obzirom na sve, mi nismo spremni otvoriti jer mislimo da ćemo napraviti više štete nego koristi."

Turiste ćemo, već sada je jasno, brojati na kapaljku. Kad dođu, na terasam na kojoj je lani sjedilo njih stotinjak, moći će ih biti tek oko 30.

Kako posložiti posao u vrijeme pandemije, izazov je i osječkom ugostitelju Tomislavu Bariću. Umjesto finih cipela, nosi radnu obuću i priprema se za novi početak.

"Mi se nadamo da su se ljudi zaželili malo restorantske hrane i malo domaćih specijaliteta i druženja", rekao je Barić.

I u Splitu su ugostitelji na iglama. I oni čekaju upute i nadaju se najboljem.

"Danas je na terasi 10 stolova, sutra će biti možda četiri, možda pet. Morat ćemo se prilagoditi. Razmak između stolova može biti i pola metra, ali ako nema gostiju, onda nam ni to nije dovoljno", rekao je ugostitelj Ivo Vrdoljak.

Od nacionalnog strožera traže blage i jasne mjere

Uz razmak, ugostitelj Franz Letica jasno je istaknuo i upute gostima. Također je u ime zagrebačkog Udruženja ugostitelja, čiji je predsjednik, uputio zahtjeve nacionalnom stožeru.

"Da ne određujemo metražu decidirano, da nam ne bi došao inspektor i mjerio: 'Ovaj stol ti je udaljen metar, a ovaj 90 cm, a ovaj 120.' I onda te kažnjavaju na osnovu nekih centimetara ili milimetara. Sjetimo se restorana koji su bili zatvoreni za vrijeme dok su radili po propisu", rekao je Letica.

O otvaranju ugostiteljskih objekata razgovarali smo uživo u Dnevniku Nove TV i s ugostiteljem Tomislavom Fainom.

"Moramo biti svjesni situacije u kojoj jesmo i moramo se prilagoditi. Moramo misliti na zdravlje naših zaposlenika, gostiju, obitelji", rekao je Fain.

Također je istaknuo da, bez obzira na kritike upućene kada su u pitanju mjere za ugostitelje, one još uvijek nisu službeno donesene.

"Osobno, apsolutno vjerujem u naše epidemiologe. Njihove odluke su dosad bile dobre i pravovaljane, i one su nas i dovele da možemo otvarati prije nego što smo mogli i zamisliti", rekao je.

Blaže, ali jasne mjere od Stožera zahtijeva i Ceh ugostitelja Hrvatske obrtničke komore. Naime, u pismu Ceh ugostitelja i turističkih radnika HOK-a traži da razmak između stolova bude jedan metar, da za jednim stolom može sjediti šest osoba s djecom, i da radno vrijeme bude od šest do do 23 sata.

No, iz Stožera im poručuju: "U brojnim europskim zemljama gdje je dopušten rad kafića i restorana, to radno vrijeme je ograničeno. O tome razmišljamo i mi", rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene