Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavili Ustavnu tužbu

Poduzetnici program potpora smatraju diskriminacijom: "Necijepljeni građani ostat će bez posla, nijedan poslodavac neće riskirati"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga Glas poduzetnika (UGP) smatra neprimjerenim uvjetovanje potpore za radna mjesta stupnjem procijepljenosti zaposlenih te smatra da se tako diskriminiraju pojedini sektori i tvrtke, priopćio je UGP u petak.

Ne slažu se s tim da potporu od 4000 kn po radniku, odnosno potporu u stopostotnom iznosu, mogu dobiti samo tvrtke u kojima najmanje 70 posto zaposlenih ima EU digitalne COVID potvrde, dok one s manje od 70 posto potpore dobivaju proporcionalno, odnosno u skladu s postotkom cijepljenih zaposlenika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PROSVJED U METROPOLI 150 kamiona paraliziralo promet u Zagrebu: "Vrijeme je da se glas prijevoznika čuje i da Vlada prihvati naše prijedloge" Dražen Oreščanin, Glas poduzetnika "Svjesno kršenje mjera" Poduzetnici traže ostavke ministara i državnih tajnika koji su posjećivali Klub: "Dvostrukih kriterija ne smije biti!"

"Za veliki broj poduzetnika takva odluka o dodjeli potpora je neprihvatljiva te se postavlja pitanje zašto se od poduzetnika kojima je više od godinu dana zabranjen rad ili su im znatno smanjeni poslovni kapaciteti, te samim time ovise o državnim potporama za očuvanje radnih mjesta kako bi opstali, traži znatno veći postotak procijepljenosti od postotka procijepljenosti odraslog stanovništva", navode u priopćenju iz UGP-a.

Ističu da udruga podržava namjeru Ministarstva rada i mirovinskog sustava da mjere za očuvanje radnih mjesta i dalje ostanu na snazi za najugroženije sektore i poduzetnike s područja na kojima je proglašena katastrofa uzrokovana potresom, ali u udruzi smatraju i da poduzetnici iz drugih krajeva Hrvatske, bez obzira na sektor i mjesto poslovanja, trebaju pomoć od države.

Traže hitno ukidanje kriterija

Udruga Glas poduzetnika traži od Vlade da hitno ukidanje kriterija po kojem dodjela potpora ovisi o procijepljenosti zaposlenika. U suprotnom su, navode, spremni "pokrenuti i potrebne pravne radnje, a jedna od opcija je i tužba Ustavnom sudu".

"Nažalost, opet smo svjedoci situacije u kojoj Vlada RH diskriminira poduzetnike na dva načina. Prvi je uvjetovanje cijepljenja za 70 % zaposlenika, a drugi je isključivanje iz mjera kategorije mikropoduzetnika. Dodatno, vidimo da je Vlada počela diskriminirati zaposlenike i građane na temelju cijepljenosti te će ovakva situacija rezultirati time da će necijepljeni građani ostati bez posla i biti praktički nezapošljivi jer niti jedan poslodavac neće željeti riskirati. To će se posebno događati u siromašnijim regijama i dodatno će potaknuti iseljavanje u države EU-a u kojima takve diskriminacije nema", rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor Udruge.

"Od početka tražimo da nas se pusti da radimo, tražimo prestanak svih ograničavanja i ono najvažnije, tražimo ključne reforme - smanjivanje poreza i nameta, bolje djelovanje pravosuđa, digitalizaciju i smanjivanje nabujale birokracije. Da do toga dođe, to bi bile najznačajnije ekonomske mjere za sve poduzetnike i obrtnike", kazao je Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene