Djeca odlaze iz škole, ilustracija
Djeca odlaze iz škole, ilustracija Foto: Getty Images

U Gradu Zagrebu u srijedu je 51 učenik završio u samoizolaciji jer je kod tri učenika potvrđena zaraza koronavirusom. Među njima je cijeli jedan razred jedne zagrebačke gimnazije u kojem su zaražena dva učenika, potvrdio nam je ravnatelj. Radi se o odjelu s 25 učenika.


Nova školska godina u Zagrebu je počela dramatično za 51 učenika koji je završio u dvotjednoj samoizolaciji.

Vezani članci Ilustracija Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje u svojoj županiji Koronavirus, ilustracija - 7 Stožer objavio najnovije podatke: Preminulo 11 ljudi

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs najavio je kako će ove godine uvesti novost da u slučaju pojave zaraze u odjeljenju cijeli razred ne ide u samoizolaciju već samo oni učenici koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim. Pitali smo Ministarstvo obrazovanja i Nastavni zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar zašto je onda cijeli razred završio u samoizolaciji. Odgovorili su nam da se prema najnovijem dokumentu HZJZ-a o Postupanju s bliskim kontaktima u odgojno-obrazovnim ustanovama svaki slučaj promatra individualno pa se prema tome donose mjere.

Vidović Petričević, dr. med., voditeljice Službe za školsku i adolescentnu medicinu pri Štamparu kazala je: "Svaki slučaj COVID pozitivnog učenika razmatra se individualno te se odluka i određivanje bliskih kontakata donosi temeljem relevantnih činjenica i informacija dobivenih iz kontakta s nadležnim djelatnikom škola i u skladu s važećim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2021/22, Postupanje s bliskim kontaktima u odgojno-obrazovnim ustanovama: mjera zdravstvenog nadzora u samoizolaciji te dokumentu Postupanje s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih te prekid izolacije). Ukoliko se utvrdi da postoje opravdani razlozi, mjera samoizolacije se izriče cijelom razrednom odjelu".

Dakle, u ovoj školskoj godini moguće je da cijeli razredni odjeli završe u samoizolaciji ako se utvrdi potreba za time, a moguće je i da samo nekoliko učenika iz istog razreda završi u izolaciji.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju