Obavijesti Video Pretražite Navigacija
srušili rekord

Susjedi srušili rekord pandemije: Vrh vala tek se očekuje, poznate i mjere koje uskoro uvode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno rekordnih 3450 novih zaraza koronavirusom, objavila je u srijedu ujutro Slovenska televizija, a rekordan broj zaraza i porast svih indikatora potvrdio je i Institut za javno zdravlje.

Najviše slučajeva potvrđenih u jednom danu od početka epidemije do sada je bilo zabilježeno 5. siječnja ove godine, kad je bilo potvrđeno 3428 novih slučajeva zaraze.

Unatoč velikom porastu novozaraženih i hospitaliziranih, slovenska vlada zasada se neće odlučiti za "potpuni lockdown" u trajanju od deset dana, što su kao jedno od rješenja za ograničavanje epidemije predlagali epidemiolozi, prenose danas slovenski mediji.

Konačnu odluku o tome vlada će donijeti na sjednici u četvrtak, no umjesto zatvaranja, izglednije je da će se odlučivati o drugim, manje rigoroznim mjerama: strožoj kontroli COVID propusnica, skraćivanju rada ugostiteljskih lokala, radu od kuće za javni sektor, ograničenju dopuštenih okupljanja i sličnim restrikcijama, objavila je Slovenska televizija.

Direktor Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek izjavio je u utorak da je epidemiološka situacija teška, te da se, prema prognozama, vrh sadašnjeg vala očekuje sredinom studenoga, nakon čega bi se, ako ne dođe do nekog novog žarišta, mogli početi spuštati brojevi novozaraženih.

Prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje, sa 7722 testiranja potvrđene su 3454 zaraze, odnosno 44,7 posto pozitivnih među testiranima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Očekuju se rigorozne mjere Kritično kod susjeda, bolnice pune oboljelih: Epidemiolozi traže desetodnevni potpuni lockdown

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TESTIRANJE KAO PUTOKAZ Odredili su kritičnu razinu: Vlada je najavila rigoroznije mjere, ne isključuje ni mogućnost strogog zatvaranja

Svi epidemiološki indikatori su u porastu, pa je sedmodnevni prosjek dnevnih zaraza sada 2234, a 14-dnevna incidencija iznosi 1393 zaraze na sto tisuća stanovnika.

U bolnicama je trenutačno 670 oboljelih, od čega njih 159 na intenzivnim odjelima, dok broj cijepljenih protiv bolesti COVID-19 sporo raste i sada je na razini 53,1 posto cijele populacije, prema podacima vlade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene