Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u zagreb dolaze i stranci

Raste interes za cijepljenjem: Neki gradovi proširuju punktove, drugi cijepe vikendom

Red za cijepljenje na Velesajmu - 3
Red za cijepljenje na Velesajmu - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Red za cijepljenje na Velesajmu - 3 Red za cijepljenje na Velesajmu - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Cijepljenje protiv koronavirusa Galerija 1/2 >>
Kako raste broj novozaraženih i hospitaliziranih s koronavirusom, raste i interes za cijepljenjem u Hrvatskoj. Dosad je cijepljeno 47,11 % ukupnog stanovništva, to jest, 56,43 % odraslog stanovništva. Zbog povećanog interesa neki gradovi šire punktove za cijepljenje.

1.911.771 osoba cijepljena je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.798.141 osobu (1.683.239 osoba cijepljeno s dvije doze te 114.902 osobe cijepljene cjepivom Jannsen), što čini 53,18 % odraslog stanovništva, izvijestio je Nacionalni stožer u utorak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM Nacionalni stožer objavio najnovije brojke: Preminulo je još šest osoba, pogledajte stanje po županijama Slika nije dostupna IZ MINUTE U MINUTU Stožer objavio najnovije podatke, preminulo još osam osoba: Provjerite stanje po županijama

Ogromna gužva na zagrebačkom Velesajmu u petak pokazala je da ipak postoji interes za cijepljenjem iako je Hrvatska još na začelju Europe po procijepljenosti. Nakon produženog vikenda, tijekom kojeg nije bilo cijepljenja u metropoli, u utorak se nastavilo procjepljivanje na punktovima, a u Zagreb se dolaze cijepiti čak i stranci. Grupa Rusa organizirano je došla na Kajzericu po svoju dozu europski odobrenog cjepiva. Ističu da im je glavni razlog mogućnost putovanja, a ne zaštita zdravlja.

Zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću ipak je zdravlje građana najvažnije, pa je na redovnoj konferenciji za novinare kazao je kako će odsad cijepljenje na Velesajmu biti i vikendom.

"Ovaj vikend nije bilo cijepljenja jer se radilo o preseljenju, ali odsad će biti cijepljenje svaki dan, i vikendom. Ovdje će se moći cijepiti i u subotu i nedjelju.

Što se tiče novosti u Zagrebu, mi smo ovaj vikend radili na preseljenju punkta za masovno cijepljenje. Preseljeno je sve u paviljon 9, koji se oslanja na paviljon 8. Paviljon 9 služi za čekanje i prijem kako građani ne bi stajali na hladnoći i kiši. Iz jednog paviljona smo prebacili cijepljenje u dva kako bi se u jednom čekalo, a u drugom cijepilo", rekao je Tomašević i najavio kako tu cijepljenje počinje već danas.

Podsjetio je da se građani mogu cijepiti i na punktu na Kajzerici u Ulici Radoslava Cimermana. Navodi da će se, u slučaju potrebe, i postojeći punktovi širiti.

U Splitu se možete cijepiti 365 dana u godini

Osim radnim danom od 10 do 14 sati, Splićani na cijepljenje bez najave mogu i vikendom. Subotom i nedjeljom od 8:00 do 10:00 cijepljenje se obavlja na adresi Vukovarska 46.

Iz stožera Splitsko-dalmatinske županije javio nam se Josip Matković, koji kaže kako je u posljednja dva tjedna pojačan interes za cijepljenjem, ali neće širiti punktove, kojih je ukupno devet, jer je cijepljenje u ovoj županiji dostupno 365 dana u godini.

Cijepljenje je vikendom moguće i u Primorsko-goranskoj županiji, subotom od 8:00 do 15:00 i nedjeljom od 10:00 do 14:00.

U Osijeku dvostruko više cijepljenih nego prošli tjedan

U posljednjih tjedan dana povećan je interes za cijepljenjem i na istoku zemlje. U Osječko-baranjskoj županiji proteklog tjedna ukupno je cijepljena 3371 osoba, s tim da je 1646 osoba cijepljeno prvom dozom cjepiva, što je povećanje od 50 posto u odnosu na prethodni tjedan. Drugom dozom je cijepljeno 1087 osoba, a trećom 638 osoba.

"Cijepljenje se nastavlja prema objavljenom rasporedu. Kreće i cijepljenje trećom dozom bez narudžbe, a trenutačno imamo punktove u svim gradovima i brojnim općinama u županiji, i to svakodnevno, pa nema potrebe za dodatnim punktovima. Ako bude, otvarat ćemo nove punktove", rekla je za DNEVNIK.hr Ivana Gusak Galić, glasnogovornica župana.

Karlovčani vraćaju punkt za cijepljenje

Kako su nam najavili, karlovački stožer sastao se u 14 sati i odlučio ponovno aktivirati punkt za cijepljenje bez najave. Naime, do danas su se Karlovčani mogli cijepiti samo uz najavu svojim obiteljskim liječnicima.

Stožer je odlučio aktivirati punkt u razdoblju od srijede 3. studenoga do subote 6. studenoga u dvorani Ekonomsko- turističke škole u Karlovcu.

"Svi zainteresirani građani moći će se cijepiti bez prethodne najave i uz mogućnost odabira cjepiva. Raspored cijepljenja:

Srijeda (3.11.), četvrtak (4.11.), petak (5.11.) u vremenu od 8- 12 sati i od 14-18 sati

Subota (6.11.) – 8-15 sati", priopćio je karlovački stožer.

U Karlovačkoj županiji je do 28. listopada prvom dozom cijepljeno 52.745 osoba, a drugom 46.430.

"Odraslih osoba prvom dozom je cijepljeno 52.385, što znači da je 1. dozom cijepljeno 360 osoba mlađih od 18 godina. Drugom dozom cijepljeno je 46.166 odraslih osoba, odnosno 264 osobe mlađe od 18 godina.

Od navedenih brojeva za mlađe od 18 godina u zadnja 2 mjeseca 1. dozu je primilo 111 osoba (61 u rujnu i 50 u listopadu), dok su 2. dozu primile 94 osobe (46 u rujnu i 48 u listopadu).

Dodatnu dozu (3.dozu ili booster dozu) je primila 431 osoba.

Najviše cijepljenih je cijepljeno cjepivom Pfizer Bio-NTech", dodali su iz Karlovačke županije.

HZJZ ističe kako organizacija punktova za cijepljenje bez najavljivanja ovisi o nizu različitih faktora i stoga je najbolje posjetiti službene mrežne stranice županijskih zavoda za javno zdravstvo i izravno se informirati o definiranim terminima cijepljenja bez najavljivanja na području pojedine županije.

OVDJE su poveznice na sve županijske stožere

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene