Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrđeno 200 slučajeva

Delta-soj se rapidno širi u susjednoj državi, moguća nova odluka za one koji odbijaju cijepljenje: ''Za to nemamo vremena...''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji je do sada u laboratorijima potvrđeno 200 slučajeva zaraznije delta-varijante koronavirusa, a procjene su da bi ona u roku jednog do dva tjedna mogla postati dominantna.

Zadnji podaci ovlaštenih laboratorija govore da je u Sloveniji sekvenciranjem uzoraka potvrđeno 200 slučajeva delta-varijante, od čega je 66 slučajeva potvrđeno u tjednu od 27. lipnja do 4. srpnja, a u tjednu prije toga 70 slučajeva. Još se čekaju rezultati sekvenciranja uzoraka uzetih kod više stotina slovenskih maturanata koji su se zarazili koronavirusom u Španjolskoj, a za koje se također sumnja da je riječ o delta-varijanti, prenijeli su u četvrtak slovenski mediji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kazne i obećanja Prisjeo mu burek od 400 eura: Kamera je sve snimila, no sada će novac dobiti natrag Slika nije dostupna Zaoštravanje mjera Alarmantno stanje u Sloveniji, raste broj hospitaliziranih: Na posao i u trgovinu uskoro samo s COVID potvrdom?

Delta-varijanta u Sloveniji još nije postala dominantna, ali je u fazi eksponentnog rasta, pa bi mogla prevladati nad ostalim varijantama u roku jednog do dva tjedna, kazala je u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV Mateja Logar, epidemiologinja koja vodi vladin stručni tim za COVID-19.

Delta-varijanta se, po njenim riječima, širi 70 do 80 posto brže od klasične alfa-varijante te ranije izaziva stanje bolesti jer se simptomi razviju za manje od pet dana nakon kontakta sa zaraženim.
Slovenska vlada i dalje upozorava da bi najesen mogao uslijediti novi val epidemije koronavirusa zbog novih varijanti i nedovoljne procijepljenosti.

Procijepljenost populacije je daleko od očekivanog, a svi kao da očekuju da će se cijepiti drugi i da ćemo tako postići kolektivni imunitet, upozorila je u izjavi za POP-TV Logar, dodavši da takvo razmišljanje nije pošteno.

"Za to nemamo vremena, svi se trebaju cijepiti, a ne računati da će netko umjesto njih obaviti tu dužnost", rekla je. Slovenija je do sada punim dozama cjepiva zaštitila skoro 36 posto ukupne populacije, ali za sada ne razmišlja o mogućem uvođenju obveznog cijepljenja za neke kategorije zaposlenih u osjetljivim službama, no Logar je kazala da će se vjerojatno ukinuti besplatni testovi na koronavirus za one koji su se mogli cijepiti, ali to odbijaju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene