Cjepivo, ilustracija
Cjepivo, ilustracija Foto: Getty Images

U Sloveniji je do sada u laboratorijima potvrđeno 200 slučajeva zaraznije delta-varijante koronavirusa, a procjene su da bi ona u roku jednog do dva tjedna mogla postati dominantna.


Zadnji podaci ovlaštenih laboratorija govore da je u Sloveniji sekvenciranjem uzoraka potvrđeno 200 slučajeva delta-varijante, od čega je 66 slučajeva potvrđeno u tjednu od 27. lipnja do 4. srpnja, a u tjednu prije toga 70 slučajeva. Još se čekaju rezultati sekvenciranja uzoraka uzetih kod više stotina slovenskih maturanata koji su se zarazili koronavirusom u Španjolskoj, a za koje se također sumnja da je riječ o delta-varijanti, prenijeli su u četvrtak slovenski mediji.

Vezani članci CIjepljenje u Australiji, ilustracija Zatvorena im dva najveća grada: U Australiji cijepljeno više od polovice odraslog stanovništva Cjepivo protiv koronavirusa, ilustracija Loše stanje kod susjeda: Imaju najveći broj potvrđenih dnevnih zaraza u skoro dva mjeseca

Delta-varijanta u Sloveniji još nije postala dominantna, ali je u fazi eksponentnog rasta, pa bi mogla prevladati nad ostalim varijantama u roku jednog do dva tjedna, kazala je u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV Mateja Logar, epidemiologinja koja vodi vladin stručni tim za COVID-19.

Delta-varijanta se, po njenim riječima, širi 70 do 80 posto brže od klasične alfa-varijante te ranije izaziva stanje bolesti jer se simptomi razviju za manje od pet dana nakon kontakta sa zaraženim.
Slovenska vlada i dalje upozorava da bi najesen mogao uslijediti novi val epidemije koronavirusa zbog novih varijanti i nedovoljne procijepljenosti.

Procijepljenost populacije je daleko od očekivanog, a svi kao da očekuju da će se cijepiti drugi i da ćemo tako postići kolektivni imunitet, upozorila je u izjavi za POP-TV Logar, dodavši da takvo razmišljanje nije pošteno.

"Za to nemamo vremena, svi se trebaju cijepiti, a ne računati da će netko umjesto njih obaviti tu dužnost", rekla je. Slovenija je do sada punim dozama cjepiva zaštitila skoro 36 posto ukupne populacije, ali za sada ne razmišlja o mogućem uvođenju obveznog cijepljenja za neke kategorije zaposlenih u osjetljivim službama, no Logar je kazala da će se vjerojatno ukinuti besplatni testovi na koronavirus za one koji su se mogli cijepiti, ali to odbijaju.