U hrvatske ljekarne počeo je stizati kućni test na koronavirus. Riječ je o brzom antigenskom testu čiji su rezultati poznati za 20-ak minuta.


Za njegovo korištenje nije potrebno znanje zdrastvenih osoba, već je prilagođen svim građanima, a upute za korištenje su na hrvatskom jeziku. No to neće zamijeniti klasična testiranja, jer novi test HZZO još ne priznaje kao potvrdu zaraze Covidom, izvjestio je reporter Dino Goleš u Vijestima Nove TV. 

Vezani članci Koronavirus, ilustracija I dalje rastu brojke: Hrvatska ima više od 1000 novozaraženih, 12 osoba je preminulo Koronavirus, ilustracija - 2 Preminulo još 14 osoba: Stožer objavio nove podatke, u bolnicama gotovo 700 ljudi. Pogledajte stanje po županijama

Dobavljač Jakov Radošević opisao je kako se test koristi.

"Vrlo je jednostavno, 2 do 3 centimetara se uzima bris nosa, stavlja se u jednu epruvetu u tekućinu i nakon par minuta se nakapa na jednu testnu pločicu i za 15-20 minuta pokazuje pozitivan ili negativan rezultat", rekao je Radošević.

Farmaceutkinja Darija Herak objasnila je kako očitati rezultate testa.

"Rezultat vidimo vrlo slično kao i na testu za trudnoću. Imamo kontrolnu liniju koja se uvijek mora pokazati i još jednu liniju koja pokazuje pozitvan ili negativan rezultat testa", kaže Herak.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr