Indija je u subotu izvijestila o rekordnom dnevnom porastu od 7964 novih slučajeva zaraze koronavirusom zbog čega bi premijer Narendra Modi mogao produljiti nedavno ublažene mjere ograničenja kretanja i okupljanja i nakon 31. svibnja.

Galerija


U otvorenom pismu u kojemu se osvrće na godinu dana svojega drugog mandata, Modi je pozvao građane da se pridržavaju pravila karantene da bi se suzbilo širenje pandemije jer je pred njima "duga borba".

Vezani članci Novi Zeland Ovu je zemlju WHO istaknuo kao dobar primjer borbe s pandemijom, a danas im je 100. dan bez ijednog novog slučaja zaraze Kim Jong-un Zbog koronavirusa Kim Jong-Un šalje pomoć gradu između dviju Koreja. Loše vijesti stižu iz Brazila, druge najpogođenije zemlje u svijetu

"Naša je zemlja prepuna problema zbog velikog broja stanovnika i zbog ograničenih resursa", kazao je Modi, dodavši da su domaći zaposlenici i radnici migranti "pretrpjeli golemu patnju" zbog karantene.

U Indiji su dosad zabilježena 173.763 slučaja zaraze i 4971 smrtni slučaj, što je svrstava na deveto mjesto najugroženijih država u svijetu.

Niska stopa smrtnosti, ali...

Premda je stopa smrtnosti u Indiji relativno niska, stručnjaci upozoravaju da vrhunac pandemije još nije dosegnut s obzirom na to da se broj novozaraženih kontinuirano povećava.

Ranije u subotu, državni zračni prijevoznik Air India je objavio da je prisiljen otkazati polijetanje zrakoplova prema Moskvi, kojim su kući trebali stići indijski državljani, jer je jedan član imao bio pozitivan na koronavirus.

Vlasti su su zabrinute zbog širenja pandemije indijskim selima. Onamo se, naime, vraćaju milijuni radnika donedavno zaposlenih u urbanim sredinama, koji su u međuvremenu izgubili radna mjesta.

Kritike na Modijev račun

Aktivisti za ljudska prava i oporba kritizirali su Modijev pristup borbi s pandemijom, optužujući ga za uvođenje strogih mjera karantene, koje su tisuće siromašnih građana prisilile da se pješice ili prepunim autobusima i vlakovima vraćaju domovima u strahu od zaraze.

Više od stotinu radnika migranata poginulo je u nesrećama ili od gladi dok su se pokušavali vratiti u svoja sela, rekao je neimenovani dužnosnik ministarstva unutarnjih poslova.