Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korak naprijed, nazad dva

Tvrda kohabitacija korone i turizma: Europske se destinacije bore za svakog gosta, Hrvatskoj su prvi udarac zadali susjedi!

Aktualno Galerija Suživot epidemije i turizma - 1 Suživot epidemije i turizma - 1 Foto: DNEVNIK.hr Suživot epidemije i turizma - 2 Suživot epidemije i turizma - 2 Foto: DNEVNIK.hr Suživot epidemije i turizma - 4 Suživot epidemije i turizma - 4 Foto: DNEVNIK.hr Suživot epidemije i turizma - 5 Suživot epidemije i turizma - 5 Foto: DNEVNIK.hr +3 Suživot epidemije i turizma - 6 Galerija 1/8 >>
Korak naprijed pa nazad dva. Tako bi se mogao opisati suživot turizma i koronavirusa. Za zemlju koja živi od turizma, mnogi su cijepljenje shvatili olako. A svako novo bujanje epidemioloških brojki, znači i alarm za dolazak gostiju. Sve europske turističke zemlje u istom su problemu. Kako privući goste, a izbjeći novo razbuktavanje zaraze?

Zvonko je na godišnji iz Ljubljane došao u zelenu, a kući će otići iz narančaste Istre, što za njega znači da povratka u Sloveniju bez papira nema.

Pročitajte i ovo Koncert Kako će izgledati ljetni partyji? Božinović otkrio kakva sudbina ovog ljeta čeka noćne klubove: ''Moći će raditi, ali pod uvjetom...'' Korčula među 12 najsigurnijih otoka VAŽNO PRIZNANJE Jedan je hrvatski otok uvršten među 12 najsigurnijih u Europi, doznajte što je bilo presudno da uđe na taj prestižni popis

"Ja i žena smo cijepljeni, sa dvije doze smo već zaključili, ali kćerka ima na primjer probleme jer je preležala koronu prije šest mjeseci i to je kao da ništa nije, a odlučila se da se neće cijepiti“, ispričao nam je te dodao da je zbog toga prije povratka hitno morala napraviti neplanski brzi test. “Mora se ovdje testirat, kad se vraća, zakomplicirali su stvari“, objašnjava.

A sve je tako dobro krenulo. No onda su naši prvi susjedi pozivajući se na covid kartu europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti, na kojoj smo podijeljeni na četiri 4 regije, tri označili kao manje sigurne, odnosno narančaste, pa i onu u kojoj trenutačno boravi najveći broj turista. U istom košu tako je sve od Savudrije na sjeveru do Dubrovnika na jugu. Ipak, postoji rješenje za europsku bojanku.

Suživot epidemije i turizma - 1 Suživot epidemije i turizma - 7 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Da se Hrvatska prikazuje po županijama, znači to je cilj koji moramo napraviti što prije, neke zemlje neovisno o tome, tipa Njemačka, nas pokazuju po županijama“, istaknuo je predsjednik HUT-a Veljko Ostojić.

I to je najpravednije, ističe šef istarskog stožera Dino Kozlevac. Jer primjerice, kaže, Istra je već dugo debelo u zelenom. "Kompleksno je pitanje borbe protiv Covida-19, zašto sada uprosječavati ili kažnjavati županije recimo kao što je Istarska, to proizvodi štetu“, dodao je.

Malo cijepljenih moglo bi nam skratiti sezonu

A šteta bi mogla stići i sa slabom procijepljenošću. Zadarska županija tek je na sedamnaest posto. Nitko se ne želi cijepiti, a svi očekuju nešto od turizma i žive od turizma kazala nam je građanka Zadra. No, oni koji stižu, kažu, spremni su. Ali i priznaju, ne bave se matematikom.

"Poduzimamo sve mjere opreza, želimo biti sigurni da ne širimo ništa, iako smo cijepljeni“. "Ne brojim vam zaražene, ja sam se cijepio, dva puta. A i držim se mjera kamo god idem. Nosimo maske, peremo ruke“. "Nemam pojma koliko, ali jako se sigurno osjećam“, neki su od komentara turista s kojima je razgovarala novinarka Dnevnika Nove TV Lina Dollar.

I to je ključ ove turističke sezone. Kao i dobre brojke, kojima se danas pohvalio šef nacionalnog stožera Davor Božinović koji tvrdi da je siguran da će uskoro cijela obala i cijela Hrvatska biti u takozvanoj zelenoj zoni. Nadamo se da će se to dogoditi što prije, jer vremena je sve manje.

Turističke zemlje napinju mišiće

Da uđemo u zelenu zonu što prije bitno je i zbog toga što nam u borbi za turiste za vrat pušu i druge turističke destinacije Europe. Stiglo je ljeto, vrijeme je za provode. Epidemiološka slika u Europi je sve bolja, turistička ponuda sve bogatija. Španjolska Katalonija otvorila je noćne klubove nakon petnaest mjeseci.

Obavezne su maske, gosti se moraju popisati, a klubovi mogu raditi do pola četiri ujutro. Dopuštena je popunjenost polovice kapaciteta objekta.

Turiste pokušava privući i Grčka, na čijim su plažama uglavnom domaći gosti. Možda se to promijeni nakon prvog srpnja, kada će prema grčkim otocima ponovno biti dopušteni međunarodni letovi.

Europske turističke destinacije svakako žele izbjeći ponavljanje 2020. i milijunskih gubitaka. Španjolska je imala pad od 75 posto, Grčka 78, a Italija od 60 posto. Svi pogledi su uprti u Veliku Britaniju, odakle stiže najviše turista. No, ljetovanje Britanaca ovisit će o potezima britanske vlade, odakle od premijera Borisa Johnsona i ne dolaze ohrabrujuće poruke.

''Kada je riječ o putovanjima, a time ćemo se sigurno baviti, želim naglasiti da će ovo biti, bez obzira na to što će se dogoditi, teška godina za putovanja. Bit će gnjavaže, bit će odgoda, jer prioritet mora biti održavanje zemlje sigurnom i sprječavanje povratka virusa', zaključio je.

Želi se izbjeći scenarij Portugala, zemlje koja se otvorila prema turistima, a onda je protekli vikend morala ograničiti kretanje na širem području Lisabona zbog sve snažnijeg širenja delta virusa.

Uz pridržavanje epidemioloških mjera, u suzbijanju pandemije, pa tako i pojave novih sojeva virusa, pomaže cijepljenje. Na području Europske unije dosad je barem jednu dozu cjepiva primilo 57 posto odrasle populacije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene