Boris Johnson
Boris Johnson Foto: Afp

Britanski premijer Boris Johnson odgodio je u ponedjeljak plan ukidanja lockdowna za mjesec dana, upozorivši da bi, ako ništa ne poduzme, zbog indijske varijante COVID-a broj hospitaliziranih mogao doseći brojke s vrhunca prvog vala pandemije.


Prema planu koji je Boris Johnson predstavio u veljači, većina epidemioloških restrikcija trebala je biti ukinuta 21. lipnja te je tada trebalo doći do potpunog otvaranja pubova, restorana, noćnih klubova i drugih ugostiteljskih objekata. Ta dugo očekivana odluka pomaknuta je za 19. srpnja.

"Mislim da je razumno još malo pričekati", kazao je Johnson na novinskoj konferenciji. "Kako stvari sada stoje i na temelju dokaza koje trenutno imam, uvjeren sam da nam neće trebati više od četiri tjedna", dodao je.

Dodatno će vrijeme biti iskorišteno za ubrzanje britanskog programa cijepljenja, koji je već jedan od najuspješnijih na svijetu. Skratit će se preporučeni vremenski razmak između primanja prve i druge doze cjepiva, za starije od 40 godina, s 12 na osam tjedana.

Situacija će se razmotriti 28. lipnja, što bi moglo omogućiti pomicanje ponovnog otvaranja, iako je Johnsonov glasnogovornik rekao da to nije izgledno.

Cjepivo za koronavirus, ilustracija Cijepili više od 30 milijuna stanovnika, ali ne planiraju pomagati drugim zemljama: "Ako bude viškova, možemo ih podijeliti, no u ovom trenutku ih nema''

Engleska postupno izlazi iz lockdowna - 4 Popuštanje mjera i dozvola za međunarodne destinacije: Čak četiri zemlje na njihovoj su zelenoj listi za putovanja

Posljednjih je tjedana zabilježen brzi porast slučajeva koje je prouzročio indijski soj COVID-a. Zdravstveni dužnosnici vjeruju da se prenosi 60 posto brže nego prethodni sojevi, a znanstvenici su upozorili da bi mogao potaknuti treći val zaraze.

Velika Britanija je u ponedjeljak zabilježila 7742 nova slučaja zaraze i tri smrtna slučaja. Johnson je kazao da broj zaraženih raste za oko 64 posto tjedno te da broj hospitaliziranih na intenzivnoj njezi raste.