Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sramežljive rezervacije

Još jedna sezona u znaku epidemije: Apartmani spremni za goste, ali vlasnike brinu zatvaranja diljem Europe

Aktualno Galerija Uoči sezone, rezervacije stižu na kapaljku - 6 Uoči sezone, rezervacije stižu na kapaljku - 6 Foto: DNEVNIK.hr Uoči sezone, rezervacije stižu na kapaljku - 5 Uoči sezone, rezervacije stižu na kapaljku - 5 Foto: DNEVNIK.hr Uoči sezone, rezervacije stižu na kapaljku - 1 Uoči sezone, rezervacije stižu na kapaljku - 1 Foto: DNEVNIK.hr Uoči sezone, rezervacije stižu na kapaljku - 7 Uoči sezone, rezervacije stižu na kapaljku - 7 Foto: DNEVNIK.hr +2 Uoči sezone, rezervacije stižu na kapaljku - 4 Galerija 1/7 >>
Zatvaranja diljem Europe i svijeta zabrinuto prate i hrvatski turistički radnici. U ovo vrijeme, uoči Uskrsa, u nekim ranijim godinama već bi sve vrvjelo od rezervacija gostiju. No ove je godine slika drugačija.

Proljeće u veljači kvare tek udari bure, ali ni to za oko 160 gostiju u kampu na otoku Krku nije prepreka za uživanje. Kućice su spremne za turiste. Kamp dobiva novu šetnicu. Sve to unatoč opreznim rezervacijama. Menadžer kampa kaže kako od idućeg tjedna s radom kreće njihov restoran, a očekuje da će do Uskrsa krenuti sa sezonom. Gosti su također zadovoljni.

Pročitajte i ovo Igor Vidić, brat blizanac nultog pacijenta U Hrvatskoj Nulti COVID-19 pacijent prije četiri godine pod rotirkama odveden u bolnicu: "Traumatično iskustvo gdje se preko noći okrenuo svakodnevni život" Građani Španjolske s maskama - 3 Prvi koraci Jedna europska država bori se sa sve više zaraženih, na sastanku će biti odlučeno o obaveznom nošenju maski: ''Zaštita je nužna''

"Došli smo jučer, tražili su nas na granici negativan PCR test, tako da smo ga imali, nije bilo problema. Bolje tu na zraku nego u Zagrebu“, govore.

Od posteljine do najsitnijeg detalja spreman je i apartman Desanke Jurage u Opatiji. Još samo da gosti dođu. Zovu Nijemci, Austrijanci, Mađari ali nitko se ne želi najaviti dok se ne pokrene situacija sa cijepljenjem. S procjepljivanjem su krenule i rezervacije u Dubrovniku, ali posljednji tjedan, kaže nam vlasnica jedne turističke agencije, nema niti jednog upita.

Prije 15. lipnja početak sezone ne očekuje se, a prvim ozbiljnijim rezervacijama nadamo se nakon Uskrsa. Tada kreće i nautička sezona. Putnici koji u Hrvatsku danas dolaze, a nisu iz zelenih zemalja, moraju pokazati negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili isti odraditi u Hrvatskoj o vlastitom trošku. Rezultate čekaju u samoizolaciji.

Vremena je sve manje, nesigurnosti sve više

Za prelazak granice, na razini Europske unije, sve se glasnije razgovara o Covid putovnicama, no prodekan za međunarodnu suradnju na FMTU-u Marko Perić upozorava na probleme.

"Treba pripaziti na diskriminacijski faktor, da ne bi nekoga diskriminirali u svemu tome, pogotovo oni koji su htjeli, a nisu mogli biti cijepljeni jer nisu rizična skupina. Može li se u tome dodati i eventualno drugi čimbenik da je netko negativan, o tome se može razgovarati“, zaključio je.

Vrijeme za pripremu polako curi, posla i nepoznanica je puno. Sigurno je da će i ovu sezonu obilježiti epidemiološke boje, brojke i rezervacije u zadnji čas.

Više o ovoj temi doznajte iz videa priloženog u našoj galeriji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene