Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CIJEPLJENJE TRUDNICA PROTIV KORONE

Žele se zaštititi, ali nailaze na zid: "Htjela sam se cijepiti protiv korone, ali obiteljski liječnik nije htio ni čuti. Zakamuflirala sam trudnički trbuh i otišla na punkt"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić na konferenciji za medije Nacionalnog stožera rekla je da trudnice imaju veće šanse razviti teži oblik bolesti pa i završiti na respiratoru ukoliko se zaraze COVID-om. Otvorena preporuka u Hrvatskoj još ne postoji, no ako cjepivo traže ono im se treba omogućiti. Ipak, neki misle i rade drugačije.

Razgovarali smo s nekoliko trudnica koje razmišljaju o cijepljenju protiv COVID-a ili su već primile cjepivo. Iskustva su raznolika, kao i preporuke ginekologa i obiteljskog liječnika. Podsjetimo, naručivanje kod obiteljskog liječnika jedan je od načina za dobivanje termina za cijepljenje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pozvali premijera na ostavku Više tisuća ljudi prosvjedovalo protiv mjera i programa cijepljenja, vodio ih kardiolog koji vladi poručuje: "Biramo da vi ne birate umjesto nas" Slika nije dostupna kaos ide dalje Pozvali sve na cijepljenje, a doza im nestalo već nakon 10 minuta: "Kako da budemo odgovorni?"; Stiglo i objašnjenje: "Došli su nam iz susjednih županija..."

I dok dio ginekologa otvoreno podupire cijepljenje trudnica, obiteljski liječnici ih uglavnom odbijaju. Jedna trudnica (podaci poznati redakciji) kod svojeg je liječnika opće prakse na spomen cijepljenja protiv COVID-19 naišla na - zid.

"Moja ginekologica nije bila protiv, ali me molila da joj proslijedim što sam našla od znanstvene literature, kao i preporuke različitih zdravstvenih organizacija. Razgovarale smo o odabiru cjepiva. Obiteljski liječnik o tome sa mnom nije htio ni pričati", kazala je. Pa se prijavila putem radnog kolektiva.

"Na punktu me nitko nije pitao jesam li trudna. Iako sam već u popriličnoj trudnoći, zakamuflirala sam se i cijepila. Pitali su me samo jesam li alergična na kakve lijekove", kaže.

Smatra da je najveći problem što još nema službenih smjernica, a provedene studije potrebne za odobrenje cjepiva tu populaciju nisu uključivale.

"Trudnice su neka siva zona. Ako nema jasnih smjernica, i meni je jasno da ne možete nekome preporučiti cijepljenje. Mislim da su tu ginekolozi stavljeni u jako težak položaj. HZJZ s druge strane nigdje eksplicitno ne navodi da se trudnice ne smiju cijepiti, ali ni da se smiju. To očito plaši liječnike opće medicine. Mislim da mi nitko nema pravo ukinuti moje pravo na cijepljenje", kaže ova trudnica iz Dalmacije. U petak je primila prvu dozu Pfizera i zasad se osjeća dobro.

U nekim zemljama, poput SAD-a, trudnice se uredno cijepe. U Velikoj Britaniji su ih prošli mjesec počeli cijepiti Pfizerom i Modernom, a uskoro će u Beču postati prioritetna skupina. Provedene studije pokazale su da je za njih mRNA cjepivo - sigurno.

Na stranicama HZJZ-a stoji da su informacije o utjecaju cjepiva na trudnice i dojilje ograničene, ali se ističe da ta stanja nisu kontraindikacija za imunizaciju.

Ne cijepe trudnice ni dojilje jer tako kažu upute proizvođača

Istovremeno, u nekim dijelovima Hrvatske provode drugačiju politiku. Epidemiološka služba u Požeško-slavonskoj županiji trudnice i dojilje ne cijepi – čak ni na njihov zahtjev.

Nazvali smo voditelja Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije dr. Ante Vitaliju koji nam je takve navode i potvrdio.

"Rečeno je da kod trudnica cjepiva nisu dovoljno istražena i mi ih u županiji ne cijepimo. Imali smo dva ili tri slučaja dojilja koje su se željele cijepiti, ali smo im, s lijepom željom da što dulje doje, savjetovali da pričekaju. Držimo se uputa proizvođača, koje kažu da primjena cjepiva kod trudnica nije dovoljno istražena", rekao nam je Vitalia.

Na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo jasno stoji da cijepljenje trudnica posebice treba razmotriti ako je trudnica u većem riziku za izloženost zarazi SARS-CoV-2 (zdravstveni djelatnik, veća stopa incidencije u okruženju…) ili većem riziku od posljedica COVID-19 (kronična bolest, starija dob).

"Ako se trudnica želi zaštititi protiv bolesti COVID-19, to joj treba omogućiti jer unatoč za sada ograničenim informacijama, cijepljenje nije kontraindicirano", piše HZJZ. Ista uputa vrijedi i za žene koje doje.

Dr. Vitalia nam je na ove informacije rekao kako je moguće da je nešto propustio, ali je i ponovio da rizik postoji.

Na našu opasku da kod trudnica dokazano postoji veći rizik za komplikacije u slučaju zaraze, ipak se složio da je rizik od oboljenja veći nego rizik od cijepljenja.

"Poklopili su mi slušalicu"

Cjepivo je tako uskraćeno i jednoj trudnici u Požeško-slavonskoj županiji. Iako joj je ginekolog rekao da se može cijepiti, liječnik opće medicine, kaže, za to nije želio ni čuti.

"Bez obzira što sam mama troje djece koja idu u vrtić i školu, a muž radi s migrantima, riječi liječnika bile su 'neka se muž cijepi, ja vas cijepiti neću'. Rekao je da će ako treba cjepivo dati ginekologici pa neka me ona cijepi, što nije njezin posao", ispričala je za DNEVNIK.hr.

Dodaje kako je kontaktirala epidemiologa u drugom gradu u županiji no tamo ju nisu željeli do kraja niti saslušati.

"Rečeno mi je da me ne žele cijepiti, isto kao i liječnik opće medicine, s tim da me nisu ni saslušali nego poklopili slušalicu", kaže stanovnica Požeško-slavonske županije dodajući da je upit poslala i epidemiologu u susjednu županiju, ali odgovor niti nakon dva tjedna nije dobila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene