Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DETALJI UPUTA

Stigla prva pošiljka testova za učenike, objavljene i upute ravnateljima: "Jedno testiranje bi bilo tjedan prije praznika"

Aktualno Galerija Test na koronavirus - 1 Test na koronavirus - 1 Foto: DNEVNIK.hr Test na koronavirus - 2 Test na koronavirus - 2 Foto: DNEVNIK.hr Testovi na koronavirus - 1 Testovi na koronavirus - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Testovi na koronavirus - 2 Galerija 1/4 >>
Svaki učenik idući tjedan dobit će po dva testa za samotestiranje. Prva pošiljka stigla je u Hrvatsku, u utorak i srijedu putuju prema županijskim središtima Civilne zaštite. A reporterka Martina Bolšec Oblak doznala je za Dnevnik Nove TV i detalje uputa koje stižu ravnateljima.

Iz skladišta Civilne zaštite prvi testovi već su na putu prema školskim klupama.

"U srijedu tijekom dana dolazi još 716.000, tako da ćemo ovaj tjedan zaprimiti ukupno milijun testova. To je prvi milijun od inače tri milijuna komada, sljedeća isporuka dolazi za 10-ak dana radnih dana", rekao je Darko Protulipac, voditelj Odjela za logističku potporu Ravnateljstva civilne zaštite.

Iz središnjeg centra u Jastrebarskom testovi se prevoze u tri regionalna centra - Osijek, Split, Rijeku. A iz njih u županijska središta. Pitali smo u Ministarstvu obrazovanja kako će onda do škola?

"Ili će ravnatelji doći do skladišta po određenu količinu testova ili će im biti dostavljeni do samih škola. Ovisit će o razvedenosti škola, broju testova koja mora svaka škola mora preuzeti", objasnio je Božo Pavičin, pomoćnik ministra obrazovanja.

Testove će roditelji uzeti u školi ili će to učiniti djeca, o čemu će ih obavijestiti škola. Svaki učenik idući tjedan dobit će po dva testa.

"Jedno testiranje bi bilo ovaj tjedan prije praznika, a drugi test bi se iskoristio za tjedan nakon praznika, a za vrijeme praznika trebala bi doći preostala količina testova i biti distribuirana do škola i onda nakon praznika podijeljena preostala količina", naveo je Pavičin.

Pročitajte i ovo Testovi za učenike - 2 Više od 20 milijuna kuna Dogovorena nabava testova za škole, ali po većoj cijeni. Dobavljač i Ministarstvo gospodarstva tvrde - testovi za školarce su skuplji jer su drugačiji

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uoči turističke sezone Beroš u Saboru o borbi protiv korone: "Ako bude tako, mi smo u problemu i loše ćemo proći"

Brzi testovi put su do ukidanja samoizolacija. Dijete koje ne bude testirano, u slučaju zaraze mora u samoizolaciju. Epidemiolozi umiruju roditelje - testiranje nije invazivno.

"Radi se o testovima gdje se bris uzima u samom ulazu u nos, a ne gura se duboko u nazofarinks, što pojednostavljuje postupak", rekao je ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak u ponedjeljak.

Ipak, djeca mlađa od 16 godina ne bi se trebala sama testirati. A ravnatelji će dobiti uputu da se testiranje može organizirati i u samoj školi, ali to nije preporuka.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene