Uskoro bi trebalo početi testiranje učenika. Država za taj projekt nabavlja tri milijuna testova. Ministarstvo gospodarstva ističe kako je najjeftiniju ponudu dala tvrtka sa sjedištem u Puli. Testovi će tako državu, bez PDV-a, stajati više od dvadeset milijuna kuna, doznaje Dnevnik Nove TV.

Galerija Testovi za učenike - 1 Testovi za učenike - 2 Maske - 2 +3 Testovi za učenike - 3

Testove kojima će se testirati učenici država je naručila za 6,95 kuna po komadu, plus PDV. Nešto je to viša cijena od ranije naručivanih testova. Posao vrijedan više od 20 milijuna kuna dobila je tvrtka sa sjedištem u Puli.

Vezani članci Boris Johnson Britanski premijer najavio nešto što je donedavno bilo nezamislivo: "Pod uvjetom da trenutni ohrabrujući podaci nastave stizati..." Učionica, ilustracija Moraju li se testirati i učenici koji su preboljeli koronavirus? U Ministarstvu obrazovanja i HZJZ-u odgovaraju isto

"Za nabavu testova za samotestiranje učenika upiti su poslani na 27 tvrtki te je dobiveno 15 ponuda. Ponuda tvrtke Medical And Pharm Trading d.o.o. od 6,95 kn + PDV odabrana je jer je najpovoljnija i cijenom i rokom isporuke", stoji u odgovoru iz Ministarstva gospodarstva.

A što su nudili drugi? S obzirom na to da je riječ o žurnom postupku nisu objavljene sve ponude, a ne zna se ni kolike su marže.

Tvrtka koja je dobila posao osnovana je 2019. godine. U pandemiji je s Robnim zalihama poslovala desetak puta. Nabavljali su zaštitnu opremu, kape, maske, rukavice i testove u ukupnoj vrijednosti većoj od 21,5 milijuna kuna. Brze testove od njih nabavljaju i lokalni zavodi za javno zdravstvo.

Samo u posljednja tri mjeseca za Robne zalihe nabavili su tri milijuna brzih antigenskih testova za gotovo dvadeset milijuna kuna. Testovi za samotestiranje školaraca skuplji su, tvrde Ministarstvo i vlasnik, jer su drugačiji, doznaje novinarka Dnevnika Nove TV Karla Trstenjak.

"Koriste se za otkrivanje antigena SARS-CoV-2 iz uzoraka prednje nosne regije. Validacija učinjena na renomiranom njemačkom Paul-Ehrlich Institutu pokazala je izrazito visoku osjetljivost i specifičnost (osjetljivost: 98,04 %; specifičnost: 100 %), slijedom čega se predmetni testovi koriste u gotovo svim zemljama članicama EU-a", stoji u priopćenju tvrtke iz Pule.

Prva tranša, milijun testova, stiže ovaj tjedan. Ravnateljstvo civilne zaštite isporučit će testove školama, a škole onda učenicima. Ravnatelji još čekaju detaljne upute.

"Trebali bi svi shvatiti da je ta samoizolacija nešto što je otežavalo školovanje djeteta i roditeljima i djeci i nama u školi, i ako shvatimo da ćemo se tako maknuti od samoizolacija, mislim da je to dovoljan razlog da se odlučimo za to testiranje", zaključio je ravnatelj Osnovne škole Trnsko Josip Petrović.

HZJZ priprema i videoupute za testiranje. Roditelji koji ne žele testirati svoju djecu morat će potpisati obrazac. Ta djeca, ako budu u kontaktu sa zaraženom osobom, moraju u samoizolaciju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju