Obavijesti Video Pretražite Navigacija
spreman se cijepiti astrazenecom

Plenković otkrio hoće li se uvesti propusnice za Uskrs, progovorio i o Mamićevim optužbama: "Ako je to istina, to je užas. Zgrožen sam!"

Premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare odbacio je spekulacije da će se uvesti propusnice za Uskrs. Ako se tvrdnje Zdravka Mamića o podmićivanju sudaca pokažu točnima, Plenković kaže da je to - užas.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade, na konferenciji za novinare obavijestio je da Hrvatska podnosi zahtjev Europskoj komisiji za sredstva iz Fonda solidarnosti. Rekao je i da će lokalni izbori biti treće nedjelje u svibnju, što je određeno zakonom. 

Podsjetio je da je strategija borbe protiv koronavirusa Hrvatske da nema policijskog sata i potpunog zatvaranja. "Da bi ona u cijelosti polučila rezultate, važno je da je kombinirana s osobnom odgovornošću građana", rekao je Plenković te dodao da će se sutra poslati poruke županijskim stožerima gdje je veći broj zaraženih. 

Neće uvesti propusnice

"Nema nikakvih propusnica za Uskrs, nitko o tome nije raspravljao niti je to opcija", rekao je Plenković. 

Davor Božinović objasnio je da će sutra dati "dodatni poticaj županijskim stožerima". "Smatramo da nije vrijeme da se donose horizontalne mjere, pogotovo u onim županijama koje su u povoljnoj epidemiološkoj situaciji. Stožeri su pozvani da predlažu mjere jer oni najbolje znaju gdje se eventualno pojavilo žarište. To je i priprema za ono što će biti sastavni dio europske politike vezano za turističku sezonu, a to je regionalni pristup", rekao je Božinović te dodao da su se i lani borili da se Hrvatsku ne gleda kao cjelinu. 

Županijske i gradske vlasti te turističke zajednice trebale bi kontinuirano promišljati što se sve događa na njihovu području i koje mjere mogu poduzeti kako bi se situacija smirila.

"Ovo ima veze s novim varijantama. Ne kažem da je to teža situacija, ali da se brže i lakše ljudi zaražavaju, svjedoči i situacija u našoj regiji, kao i ovaj porast u Hrvatskoj", rekao je Božinović. 

Premijer je rekao da je Hrvatska dosad naručila više Pfizera od AstraZenece, ali da se ne zna kakva će biti distribucija. "Nastojimo dobiti pouzdane informacije kako bismo mogli procijepiti 70 posto populacije što prije", rekao je Plenković.

U slučaju da EMA kaže da je sve u redu s AstraZenecom, Plenković je rekao da je spreman cijepiti se tim cjepivom. "Što se mene tiče, cijepit ću se tim cjepivom ako je ono po programu. Čekamo mišljenje", rekao je premijer.

U slučaju da EMA odluči zaustaviti cijepljenje AstraZenecom, premijer kaže da ćemo tada naručiti još više Pfizerova cjepiva. Podsjetio je da je pokrenuo razgovor s ruskim veleposlanikom o cjepivu Sputnjik V. "Da bismo ga pustili na naše tržište, moramo biti sigurni u njega. Sad se naši stručnjaci upoznaju s dokumentacijom koju im je ruska strana ustupila", rekao je Plenković. 

Vili Beroš, ministar zdravstva, rekao je da su uspostavili kontakt s proizvođačima dvaju kineskih cjepiva. "Sigurnost, učinkovitost i kvaliteta su nam osnovni parametri. Vrijeme radi za sve nas skupa, svakim danom na planetu se cijepi sve više ljudi", rekao je Beroš. Plenković je dodao da i situacija s AstraZenecom upozorava koliko treba biti oprezan oko sigurnosti.

Pozicija Vlade jasna kao dan

Na pitanje o izboru predsjednika Vrhovnog suda, Plenković je rekao da je njihova pozicija "jasna kao dan". "Mislim da je dosadašnji sustav loš jer smo u odnosu na tadašnju proceduru izmjenama Zakona o sudovima željeli cijeli proces učiniti transparentnijim. Ni u zadnjoj primisli nije bilo nekakvo ograničavanje predsjednika Republike, zakon se radio zbog poboljšanja procedure", rekao je Plenković. Dodao je i da je smisao javnog poziva da svatko može iskazati svoje interese i izložiti svoj program. 

"Postoji snažna volja Vlade za reformu pravosuđa, da ono bude bolje i brže. Niti ova Vlada ima osobu a, b ili c koju želi na tom mjestu, nego poštivanje procedure", kaže Plenković. 

"To je užas, zgrožen sam"

Na pitanje o optužbama Zdravka Mamića na račun nekolicine hrvatskih sudaca, Plenković je bio kategoričan. "Ako je bilo što od onoga što je trenutno u javnom prostoru istina, to je užas, ja sam zgrožen time. I kao predsjednik Vlade i kao pravnik. To je nedopustivo. Bilo da je to posao za policiju, za stegovne postupke u okviru različitih sudova u kojima ti suci rade. To su primjeri koji ruše povjerenje u hrvatsko pravosuđe. To nema nikakve veze s izvršnom vlašću ili HDZ-om, baš nikakve", rekao je Plenković te dodao da nema nikakvog vezivanja Vlade za bilo kojeg kandidata za predsjednika Vrhovnog suda. 

Na pitanje o sankcijama za suce iz te afere, ministar pravosuđa Ivan Malenica rekao je da će Državno sudbeno vijeće utvrđivati postoje li elementi za sankcioniranja sudaca. "Prema onome što sam vidio u medijima, gdje se na određenim fotografijama potvrđuju određene inkriminacije, mislim da se može govoriti o stegovnoj odgovornosti sudaca, ali to bih prepustio Državnom sudbenom vijeću", rekao je Malenica. 

Pročitajte i ovo Cijepljenje stres i pomutnja Oni ne žele AstraZenecu, pa pisali Plenkoviću i Stožeru: "Spremni smo platiti i osigurati Pfizerovo ili Modernino cjepivo"

Pročitajte i ovo Martina Bolšec Oblak Sastanak HALMED-a i HZJZ-a Detalji istrage smrti 33-godišnjeg pacijenta koji je preminuo 12 dana nakon primanja cjepiva AstraZenece: "Dokumentacija je stigla, čekaju se i nalazi obdukcije"

Građani, oprez!

Plenković je na sjednici Vlade pozvao građane na povećani oprez i istaknuo važnost turističke sezone. ''Osobna odgovornost jako je važna'', rekao je i dodao da je hrvatski model bez zatvaranja i policijskog sata, bez zatvaranja škola, kazališta, kina. Podsjetio je da su prije nekoliko tjedana otvorene i terase.

Za cjepivo AstraZenece rekao je da se još ispituje je li smrt 33-godišnjaka povezana s cijepljenjem. Rekao je da su naručili najviše cjepiva AstraZenece na temelju preporuka struke, ali i tu imamo zastoj s isporukom. Kaže da se radi na ispravljanju nejednakosti s distribucijom cjepiva. Podsjetio je da se danas očekuje mišljenje EMA-e, koja je ranije tvrdila da je korist veća od rizika. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene