Obavijesti Video Pretražite Navigacija
povećava se stopa smrtnosti

Stožer će sutra objaviti mjere za pojedine županije, Plenković apelira na oprez: ''Hrvatski je model bez lockdowna i policijskog sata''

Premijer Andrej Plenković najavio je da će Nacionalni stožer u petak objaviti što se može učiniti u pojedinim županijama u kojima je loša situacija s koronavirusom.

Premijer Andrej Plenković rekao je da nam se povećava broj zaraženih već četvrti tjedan zaredom i da smo sad na sedmom mjestu po incidenciji u Europskoj uniji. Povećava nam se i stopa smrtnosti i popunjenosti bolnica. ''U posljednja dva dana imali smo više od tisuću novozaraženih, što je prvi put u posljednja dva mjeseca'', rekao je.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Andrej Plenković Sjednica Vlade FOTO Pogledajte nove koeficijente u državnim i javnim službama

Ukupno je 293.000 ljudi primilo cjepivo. ''Kašnjenja u isporuci usložnjavaju borbu protiv korone'', ocijenio je predsjednik Vlade.

Sutra će Stožer objaviti mjere za pojedine županije

Dodao je da je sve složenija situacija u susjednim zemljama te da sve veći broj zemalja ide na novo zatvaranje. Ponovno je pozvao sve na povećani oprez i istaknuo da nam je bitna turistička sezona. ''Osobna odgovornost je jako važna'', rekao je i dodao da je hrvatski model bez zatvaranja i policijskog sata, bez zatvaranja škola, kazališta, kina. Podsjetio je da su prije nekoliko tjedana otvorene i terase.

Rekao je da će Stožer sutra govoriti što se može učiniti u pojedinim županijama jer su razlike među županijama velike. Kontinentalni dio Hrvatske je bolji, a jadranski ima veću incidenciju.

Za cjepivo AstraZenece rekao je da se još ispituje je li smrt 33-godišnjaka povezana s cijepljenjem. Rekao je da su naručili najviše cjepiva AstraZenece na temelju preporuka struke, ali i tu imamo zastoj s isporukom. Kaže da se radi na ispravljanju nejednakosti s distribucijom cjepiva. Podsjetio je da se danas očekuje mišljenje EMA-e koji su ranije tvrdili da je korist veća od rizika.

Čeka se nalaz obdukcije 33-godišnjaka

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da raste učestalost britanskog soja. Imamo 1818 prijava sumnji na nuspojave cjepiva, a kaže da nema razlike između prijava na Pfizerovo cjepivo i ono AstraZenece. Rekao je da se očekuje nalaz obdukcije za 33-godišnjaka i da su o tome obavijestili EMA-u. Stopa novih slučajeva raste, u posljednjem tjednu u odnosu na tjedan prije broj je narastao za 30 posto. ''Ne možemo biti zadovoljni ovakvom situacijom jer smo pokazali da možemo bolje'', ocijenio je Beroš.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je da su u 162 slučaja utvrđene nepravilnosti kršenja mjera, bit će podneseno 29 prekršajnih naloga, a utvrđena su i tri kaznena djela.

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved rekao je da se i dalje radi na pomoći stanovništvu s ciljem sanacije posljedica potresa.

Usvojene su i izmjene i dopune Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. prema kojima će se, zbog epidemiološke situacije, popis provoditi u rujnu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene