U riječkom respiratornom centru sve više pacijenata treba pomoć respiratora.

Galerija


''Broj hospitaliziranih raste, 17 ih se liječi, a desetero je kritično. Većinom su to osobe starije životne dobi, ali se zadnjih dana primjećuje trend dolaska mlađih osoba, ispod 60 godina'', kazao je dr. Alen Protić, predstojnik klinike za intenzivnu medicinu.

Klinička slika u Rijeci nije značajno drukčija. ''Riječ je o teškim oštećenjima pluća koja mogu ići u više smjerova. Mogu postati drastična oštećenja pluća sa smrtnim ishodima ili ona koja dovode do srčanih oboljenja'', rekao je Protić i dodao kako produženi boravak na respiratoru često i kod mladih ljudi izaziva tešku sepsu. Smrtnost je u ovom centru u zadnjih godinu dana, na 380 bolesnika, oko 49%, što ne odudara od od ostalih statistika centara u Hrvatskoj.

Što je s prostornim kapacitetima, ako brojke nastave ovako brzo rasti ne samo u županiji nego i u Hrvatskoj, i hoćemo li ponovno gledati pune šatore, sportske dvorane, Protić je kazao kako su spremni za sve scenarije pa i one najgore. Istaknuo je kako je procijepljenost starijih nešto veća i da su ''samim time teže slike pacijenata manje''.

Vladimir Mićović, ravnatelj NZZJZ PGŽ U županiji u kojoj danima raste broj zaraženih moguće pooštravanje mjera: "Sve opcije su otvorene"

Stipan Jonjić, virusni imunolog Cjepivo nam treba što prije: ''Britanski soj, koji tako nazivamo, zapravo je opet doživio nove mutacije''

Više od godinu dana medicinari rade bez prestanka, a na pitanje imaju li dovoljno osoblja, snage, predstojnik klinike rekao je kako medicinarski tehničari od 7. mj nisu bili na godišnjem odmoru.

''Motivacija za pomaganje ljudima ne posustaje. Spremni smo, ali molimo građanstvo da nam pomogne'', zaključio je Protić. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr