Stanje u susjednim zemljama nije dobro. U BiH, Srbiji i Italiji broj novih slučajeva zaraze koronavirusom samo raste.

Galerija Pacijenti na respiratoru u Italiji Pacijenti na respiratoru u BiH - 1 Pacijenti na respiratoru u BiH - 2 +0 Pacijenti na respiratoru u BiH - 3

Epidemiološko stanje u hrvatskom susjedstvu i dalje je vrlo ozbiljno. Čak je i Svjetska zdravstvena organizacija poručila da je zabrinuta zbog stanja na Balkanu. Ipak, vlada Federacije BiH odbila je prijedlog svojeg Kriznog stožera o uvođenju strožih mjera. U protekla 24 sata Bosna i Hercegovina zabilježila je 1700 novozaraženih i 57 mrtvih.

''Nisam vjerovao u to dok me nije zadesilo. Poručujem ljudima da se čuvaju maksimalno, da je ovo teška bolest'', rekao je jedan od oboljelih, Emir Lešo.

Bolnice u Sarajevu i dalje su prepune pacijenata, a skrb je potrebna svima, bilo da su u kritičnom stanju ili se oporavljaju.

Popunjeni kapaciteti u karlovačkoj bolnici 03 Poslali dramatični apel: Pogledajte kako danas izgleda COVID odjel karlovačke bolnice

Medicinska oprema, ilustracija U Sloveniji otkrivene nepravilnosti u nabavi medicinske opreme za COVID: Favoriziranje tvrtki, kršenje propisa i loša organizacija

''Jutros je 181 pacijent na našim odjeljenjima, trenutno 20 je u trijažno-prijemnoj ambulanti i oni se upravo sada zbrinjavaju'', rekao je ravnatelj sarajevske bolnice, Ismet Gavrankapetanović.

Zbog svega je krizni stožer predložio zabranu rada ugostiteljskih objekata u zatvorenome, ograničavanje rada trgovačkih centara i produljenje policijskog sata. Federalna vlada to je odbila. Da je stanje u BiH i okruženju loše, zaključak je i Svjetske zdravstvene organizacije.

''U središnjoj Europi, na Balkanu i u baltičkim zemljama incidencija, hospitalizacije i smrti su sada među najvišima na svijetu'', rekao je Hans Kluge iz WHO-a.

U Srbiji je u bolnicama više od 4800 pacijenata i taj broj ne prestaje rasti. Odjeli za intenzivnu skrb su prepuni, a liječnici kažu da su kliničke slike i komplikacije teže nego u prva dva vala pandemije. U Češkoj je rekordan broj pacijenata na odjelima za intenzivnu skrb.

Vlasti upozoravaju da je bolnički sustav pretrpan i u nekim pokrajinama na rubu urušavanja. Sve to Italija je doživjela prije godinu dana, a sada je obilježila nacionalni dan siječanja na žrtve kojih je do sada više od sto tisuća. Premijer Mario Draghi u Bergamu je položio vijenac.

Hrvatska putovnica, ilustracija Početak turističke sezone odgođen, rasprave o COVID putovnicama sve glasnije: ''Digitalna zelena potvrda je korak naprijed''

Emer Cooke, izvršna direktorica EMA-e Europska agencija za lijekove odlučila o cjepivu AstraZenece: ''Sigurno je za korištenje, nije povezano sa stvaranjem krvnih ugrušaka''

''Sanjali smo da ćemo na ovaj dan obilježiti kraj dugog i bolnog puta pandemije, nismo još stigli, ostalo nam je još malo, ali još nismo potpuno tamo'', rekao je gradonačelnik Bergama, Giorgio Gori.

U Italiji broj novozaraženih raste već mjesec dana. Vlasti se nadaju da će zatvaranje koje je počelo početkom tjedna smiriti stanje. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju