Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VLADA NAPRAVILA PROPUST

U Sloveniji otkrivene nepravilnosti u nabavi medicinske opreme za COVID: Favoriziranje tvrtki, kršenje propisa i loša organizacija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska državna revizija objavila je u četvrtak izvješće o kupovini zaštitne i medicinske opreme u vrijeme pandemije COVID-19 u kojemu se navodi da je sustav nabave koji je uspostavila vlada bio neučinkovit, a neki zaključeni poslovi netransparentni i neusklađeni sa zakonom o javnim nabavama.

Kako je u izjavi za javnost kazao predsjednik Revizijskog suda Tomaž Vesel, opsežno i detaljno izvješće na kojemu se radilo više mjeseci sadržava oko 250 stranica, a oni koji su na njemu radili pregledali su pet tisuća dokumenata.

On je upozorio na slabu koordinaciju i neusklađeno djelovanje različitih aktera pri nabavi potrebne opreme.

"Nije se znalo tko je u toj borbi za nabavu potrebne opreme u onim izvanrednim okolnostima general, a uloge pojedinih aktera i njihova odgovornost nisu bile definirane", rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NASTAVLJA SE BORBA Beroš nakon odluke EMA-e o cjepivu AstraZenece: ''Ovo ne smije biti razlog opuštanju. Pokažimo da znamo i možemo bolje''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BI LI TO SPASILO SEZONU? Početak turističke sezone odgođen, rasprave o COVID putovnicama sve glasnije: ''Digitalna zelena potvrda je korak naprijed''

Dodao je da se to pokazalo već na početku djelovanja vlade Janeza Janše koja je nastupila dan nakon što je proglašena epidemija u Sloveniji, kad je ona napravila popis potrebnog materijala u količinama koje su se pokazale nerealnima.

Najprije je procijenjeno da će biti potrebno 300 do 400 respiratora, do listopada ih je nabavljeno 148, od čega ih je najmanje 110 bilo neprikladnih za liječenje COVID pacijenata, naveo je Vesel.

U izvješću se među ostalim navodi da je u nekim slučajevima, mimo zakona o javnim nabavama, ministar gospodarstva davao naloge i upute Zavodu za državne rezerve, kao ovlaštenoj instituciji za nabavu opreme, s kojim posrednicima u kupovini zaštitnih maski, respoiratora, te druge medicinske i zaštitne opreme, sklapati ugovore a s kojima ne.

Neke ponude koje su stigle uopće nisu niti bile pregledane, što znači da postupci nisu bili transparentni, prenose slovenski mediji neke od naglasaka u izvješću državne revizije.

Ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek kazao je da je zadovoljan što izvješće nije potvrdilo sumnje o koruptivnim poslovima tijekom nabave opreme za COVID-19, te istaknuo da je vlada djelovala u složenim i teškim okolnostima, kad je na svjetskom tržištu početkom pandemije zbog velike potražnje za zaštitnom opremom takvu robu bilo gotovo nemoguće kupiti, što je vladi ipak uspjelo.

Na navode iz izvješća kako je uspostavljeni sustav nabave bio netransparentan i slabo koordiniran, te kao takav i neučinkovit odazvao se i premijer Janša koji od prvog dana odbija sumnje da je u nabavi bilo pogodovanja te netransparentnih postupaka ili korupcije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Nuspojave su neizbježne'' Europska agencija za lijekove odlučila o cjepivu AstraZenece: ''Sigurno je za korištenje, nije povezano sa stvaranjem krvnih ugrušaka''

Pročitajte i ovo Koronavirus, ilustracija - 7 17 preminulih U Hrvatskoj 1197 novozaraženih: Splitsko-dalmatinska donijela odluku o održavanju nastave

Na navode da je sustav nabave bio neučinkovit Janša je reagirao u svom stilu, ironičnom objavom na Twitteru:
"Naravno, kad u izvanredno kaotičnim prilikama osiguraš nabavu opreme i spasiš stotine života, onda si neučinkovit."

Prema slovenskim medijima, u izvješću državne revizije govori se i o favoriziranju nekih tvrtki prilikom naručivanja maski i zaštitne opreme, kršenju važećih propisa i lošoj organizaciji nabave, a nekim od konstatacija iz izvješća vjerojatno će se baviti državno povjerenstvo za suzbijanje korupcije i policija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene