Bolnica
Bolnica Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Broj umrlih u svijetu od koronavirusne bolesti više je nego dvostruko veći od službenih 3,24 milijuna, procjenjuje nova studija koja je izazvala kontroverze.


Više od 905.000 ljudi umrlo je od COVID-a u SAD-u, 57 posto više od službenog broja, ustvrdili su u četvrtak znanstvenici Instituta za zdravstvene izračune i procjene Sveučilišta Washington. To je više od bilo koje druge zemlje.

Službena američka brojka je oko 580.000, prema statistikama Sveučilišta Johns Hopkins. U svijetu je to, po izračunu američkih znanstvenika, ukupno oko sedam milijuna umrlih, što je više nego dvostruko od službenih 3,24 milijuna umrlih, koliko bilježi Sveučilište Johns Hopkins.

Znanstvenici su proučavali odstupanje u smrtnosti između ožujka 2020. do 3. svibnja 2021., uspoređujući ono što bi se normalno dogodilo u godini bez pandemije i potom su uzeli u obzir čimbenike povezane s pandemijom.

Dobili su, rekli su, brojeve koji odražavaju isključivo smrt od SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje COVID-19. "Koliko god se pandemija koronavirusne bolesti čini strašnom, ova analiza pokazuje da je stvarni broj znatno veći", rekao je ravnatelj Instituta dr. Chris Murray u izjavi koja je pratila objavu rezultata.

"Razumijevanje stvarnog broja smrtnih slučajeva od koronavirusa ne samo da nam pomaže da uvidimo veličinu ove globalne krize, već također pruža dragocjene informacije kreatorima politike u razvoju planova odgovora i oporavka."

Na konferenciji za novinare u četvrtak naglasio je da propusti evidentiranja stvarnog broja nisu nužno učinjeni namjerno. "Uglavnom je to samo nenamjerno nestalo jer su zdravstveni sustavi teško pogođeni", rekao je Murray, navodi The Seattle Times.

"Također vidimo da se posebno malo smrti prijavilo u prosincu, kada se zimski val počeo razvijati, a praznici su značili da sustavi izvještavanja ne funkcioniraju u punoj mjeri."

Ukupan broj u nekoliko drugih zemalja pao je najmanje 400.000, rekli su istraživači. Indija, sa stvarnih 654.395 u odnosu na prijavljenih 221.181, posebno se snažno isticala s obzirom na tamošnju krizu.

Iako su neki pozdravili studiju kao precizniji pokazatelj stvarnih razmjera pandemije, drugi su u njoj vidjeli potencijalno pretjerivanje. "Mislim da je sveukupna poruka ovoga (da su smrtni slučajevi znatno podcijenjeni, a ponegdje i više nego drugdje) vjerojatno glasna, no apsolutni brojevi manji su zbog mnogo razloga", rekao je epidemiolog s harvardskog sveučilišta William Hanage za NPR.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Markotić o povratku života u normalu: ''Moguće je da će biti situacija kao s gripom''

Pacijent na kisiku u automobilu u Indiji Novi crni rekordi u Indiji: Sedam puta veća potražnja za kisikom, pacijenti u bolnicama umiru zbog neispravnih ventila

"Njihova procjena većeg broja smrti je ogromna i u suprotnosti je s našim istraživanjima i istraživanjima drugima", rekao je dr. Steven Woolf, koji je vodio prethodno istraživanje, za NPR. "U njihov je model ugrađeno puno pretpostavki i nagađanja."

Murray smatra da ova studija u najmanju ruku ukazuje na trajni i najvjerojatnije podcijenjeni utjecaj ove pošasti. "Analiza samo pokazuje koliko je izazovno bilo tijekom pandemije precizno pratiti smrt i zapravo prijenos COVID-a", rekao je.

"I usredotočujući se na ukupnu stopu smrtnosti od koronavirusa, mislim da razotkrivamo koliko je veći utjecaj koronavirusa već dosad bio i koliki može biti u budućnosti."
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju