Pacijent na kisiku u automobilu u Indiji
Pacijent na kisiku u automobilu u Indiji Foto: Screenshot

Indija je ponovno zabilježila dnevne rekorde u četvrtak, uz ogromne brojke novozaraženih i preminulih, potražnja za kisikom povećala se za sedam puta.


Epidemija u Indiji ne posustaje. U četvrtak je objavljeno da je potreba za medicinskih kisikom sedmerostruko veća nego prošlog mjeseca. Vlada demantira izvješća o sporoj distribuciji zalihama koje su stigle kao pomoć iz inozemstva.

Vezani članci Marija Bubaš Capakova pomoćnica zadarskoj konobarici: "Može netko odbiti nositi masku, ali onda bi trebao raditi negdje drugdje" Ministar Beroš Beroš o incidentu u kafiću: "Ispričavam se ako je imala zdravstvene tegobe. Ali ni kolegica nije imala masku..."

Broj novih zaraženih u posljednja 24 sata je 412.262. Indija je i službeno prešla brojku od 21 milijun zaraženih osoba. Prijavljeno je 3980 smrtnih slučajeva u posljednja 24 sata, što je ukupan broj preminulih povećalo na 230.168. Liječnici i epidemiolozi smatraju da su obje te brojke mnogo veće, piše APNews.

11 pacijenata pozitivnih na koronu preminulo je u srijedu uslijed pada tlaka kisika u cijevi u državnoj bolnici u gradu Chengalpet na jugu Indije. Lokalni mediji prenose da je uzrok smrti oboljelih neispravan ventil.

Bez postrojenja za proizvodnju kisika

Bolničke vlasti izvijestile su da su svi ventili i cjevovodi popravljeni prošli tjedan, ali se udvostručila potreba i potrošnja kisika. Potrebe za kisikom narasle su u Indiji za sedam puta od prošlog mjeseca, rekao je vladin dužnosnik. U utorak je uspostavljen morski put za prijevoz zaliha kisika brodovima iz Bahreina i Kuvajta, priopćili su.

Većina bolnica u Indiji nije opremljena postrojenjima za proizvodnju medicinskog kisika. Bolnice se zbog toga oslanjaju na tekući kisik u bocama i kontejnerima. Uz veliki broj novih oboljelih na teško pogođenim mjestima poput New Delhija, i njega nedostaje.

Ministar zdravstva Harsh Vardham rekao je da Indija ima dovoljno tekućeg kisika, no problem je u njegovu transportu. K. Vijay Raghvan, glavni znanstvenik u vladi, kazao je da je ova faza pandemije "vrlo kritično vrijeme za zemlju".