Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MJERA OD UTORKA

Stožer pojasnio sve detalje o uvođenju COVID potvrda, evo kome one neće trebati

Aktualno Galerija Davor Božinović Davor Božinović Foto: DNEVNIK.hr Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti \ Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti \ Foto: DNEVNIK.hr Alemka Markotić Alemka Markotić Foto: DNEVNIK.hr Vili Beroš Vili Beroš Foto: DNEVNIK.hr +0 Krunoslav Capak Galerija 1/5 >>
Stožer civilne zaštite predstavio je odluku o uvođenju COVID potvrda za javne ustanove i državne institucije. Odluka na snagu stupa u utorak, 16. studenoga. Oni koji nemaju potvrdu morat će se testirati najmanje dvaput tjedno. Potvrda vam treba i za roditeljski sastanak i informacije, ali ne i za dolazak na sud.

Od utorka na snagu stupa odluka o uvođenju COVID potvrda za javne ustanove i državne institucije. Uvodi se i mjera obveznog testiranja prilikom dolaska na posao za dužnosnike, državne i javne službenike te zaposlenike ustanova i trgovačkih društava čiji su osnivači RH, županije, gradovi i općine. Odluka stupa na snagu 16. studenoga.

Osobe na koje se odnosi odluka morat će se testirati najmanje dvaput tjedno, a koji će to dani u tjednu biti i kada će to poslodavci kontrolirati svaki će poslodavac urediti za sebe.

Svi na koje se odnosi odluka moći će se testirati na ukupno 6407 testnih mjesta u Hrvatskoj, a popis svih testnih mjesta bit će vidljiv na mrežnim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite, Ministarstva zdravstva, HZZO-a i HZJZ-a.

COVID potvrde bit će potrebne kako za zaposlenike, tako i za građane koji dolaze u državne i javne službe, no primjerice, ne i za studente koji će dolaziti na predavanja. Što se tiče studenata, odluka o COVID potvrdama bit će diskrecijska odluka svakog fakulteta. Učenici također neće morati imati COVID potvrde. 

U posljednja 24 sata zabilježeno je 6449 novih slučajeva zaraze te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 39.846. Među njima je 2086 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 251 pacijent. Preminule su 53 osobe.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da smo u posljednja 24 sata imali 6449 novooboljelih od 15.067 testiranih, tjedan dana prije toga 6932 novooboljele osobe od 15.079 testiranih, a tjedan dana prije toga 4392 od 12.207 testiranih.

U prvih pet dana ovoga tjedna imali smo 25.959 novooboljelih osoba, a u prošlom tjednu za prvih pet dana je to bilo 19.726. Dakle, u ovom tjednu imamo 36 posto više novooboljelih, rekao je Capak.

Prosječna incidencija u Hrvatskoj je 1609,8. Najviša je u Međimurskoj županiji (2390) i Dubrovačko-neretvanskoj (2032), a najpovoljnija u Vukovarsko-srijemskoj županiji (1111) i Istarskoj županiji (824).

Po 14-dnevnoj stopi incidencije na 100.000 stanovnika Hrvatska je na 25. mjestu od 27 zemalja EU-a, višu imaju Estonija i Slovenija, a najnižu imaju Španjolska i Malta. Po ukupnoj stopi smrtnosti na milijun stanovnika na 21. smo mjestu u EU-u.

Današnji udio pozitivnih u ukupno testiranima je 42,8. Prosjek za posljednjih sedam dana je 42,3, za posljednjih 14 41,1, a od početka pandemije 16,3, naveo je Capak.

U posljednja 24 sata hospitalizirano je 277 osoba, od kojih 204 (73,6 posto) nije cijepljeno niti jednom dozom. Na respirator su stavljene 22 osobe, od kojih 17 (77,3 posto) nije cijepljeno niti jednom dozom. Od 53 novopreminule osobe, njih 39 (73,6 posto) nije cijepljeno niti jednom dozom. Od novozaraženih, 4580 ili 71 posto nije cijepljeno.

Capak: "Devet najmlađih preminulih, u dobi od 25 do 49 godina, svi su bili necijepljeni"

Što se tiče broja preminulih, Capak je rekao da je od današnjih 53 preminulih 14 cijepljeno s dvije doze, jedna s tri i jedna s jednom dozom. To znači da 35 njih nije cijepljeno niti jednom dozom, kazao je.

U tjedan dana imamo pak 36 posto više novooboljelih.

Od devet najmlađih preminulih, u dobi od 25 do 49 godina, svi su bili necijepljeni, rekao je Capak. 

Ministar Davor Božinović govorio je o primjeni COVID potvrda i na koga se sve odluka odnosi. Svi oni koji podliježu odluci moći će se testirati na ukupno 6407 testnih mjesta u Hrvatskoj, a popis svih testnih mjesta bit će vidljiv na mrežnim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite, Ministarstva zdravstva, HZZO-a i HZJZ-a. Oni koji nemaju COVID potvrde morat će se testirati najmanje dvaput tjedno. 

Tko sve mora imati COVID potvrdu i na koga se sve odluka odnosi?

Odluka se odnosi na dužnosnike, državne službenike i namještenike u javnim službama, službenike i namještenike u lokalnoj, područnoj i regionalnoj samoupravi, zaposlenike trgovačkih društava i ustanova čiji su osnivači RH ili jedinice lokalne ili regionalne samouprave, kao i zaposlenike trgovačkih društava čiji su osnivači trgovačka društva u vlasništvu RH ili jedinice lokalne i područne samouprave.

Dužnosnici, službenici i zaposlenici obavezni su EU potvrdu ili odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju predočiti prilikom ulaska u prostorije poslodavca i dati je na uvid osobi koju poslodavac ovlasti.

Ista odluka odnosi se na sve stranke koje dolaze u službene prostore, sve pružatelje usluga koji pružaju različite usluge u tim prostorima ili su angažirani za određene poslove ili druge osobe koje tamo dolaze po bilo kojoj osnovi.

Kao i u odlukama za zdravstveni sustav i djelatnost socijalne skrbi, osobe koje iz opravdanih razloga ne mogu izvaditi COVID potvrdu, a posjeduju dovoljnu razinu sigurnosti, mogu to dokazati predočenjem drugog dokaza.

Odluka se primjenjuje i na pripadnike oružanih snaga te na zaposlenike zračnih luka, istaknuo je ministar. Odluka ima i izuzetke, među kojima su i zdravstveni sustav i socijalna skrb jer se za njih primjenjuju posebne odluke.

"Ova mjera uvodi se isključivo iz epidemioloških razloga. EU digitalna potvrda je dokaz da je osoba testirana, negativna, preboljela ili cijepljena", rekao je ministar Božinović.

"Dužnosnici, službenici i zaposlenici obavezni su EU potvrdu ili odgovarajući dokaz predočiti prilikom ulaska u prostorije i dati je na uvid osobi koju poslodavac odredi. Ista odluka odnosi se na sve stranke koje tu dolaze, sve pružatelje usluge koji pružaju usluge u tim prostorima ili druge osobe koje tu dolaze po bilo kojoj osnovi. Oni koji odbiju predočiti potvrdu ne mogu ulaziti u prostorije", kaže.

Na koga se ne odnosi odluka o COVID potvrdama

Odluka se neće odnositi na pojedine kategorije. Evo i koje: 

"Ovo se ne odnosi na studente, učenike, na osobe mlađe od 16 godina, na osobe koje dovode dijete ili učenika u školu u vrtić, osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe, na osobe koje u područje HZZO-a dolaze podići svoju COVID potvrdu, na korisnike poštanskih usluga koji moraju preuzeti pošiljke čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice, na osobe koje imaju kontraindikaciju na cjepivo, što dokazuju liječničkom potvrdom", rekao je Božinović.

Tko sve može provoditi testiranje objavljeno je na stranicama HZJZ-a. "Dana je preporuka i poslodavcima na koje se ovo ne odnosi da sami mogu uvesti mjeru", kazao je ministar Božinović. 

"Stožer je produljio odluke koje se odnose na rad trgovina, javni prijevoz, odluku o maskama te odluku o prelasku granice", dodao je Božinović. Na presici je prezentiran sustav i za izdavanje COVID potvrda. Objašnjeno je i kako je nastao sustav EU digitalne COVID potvrde na razini EU-a. Kaže da su uključene 42 države.

Trenutačno je izdano oko 2 milijuna i 800 tisuća potvrda.

Kako doći do COVID potvrde? 

"Sva testna mjesta mogu izdati potvrdu, HZZO šalteri to isto rade. S obzirom na veći broj korisnika, otvorili smo novih 6500 ustanova, to su ordinacije obiteljske medicine, pedijatrijske i stomatološke ordinacije, 460 postojećih lokacija, tamo radi više od  20.000 ljudi koji mogu izdavati potvrde", rekla je Curać. "Svako testiranje i cijepljenje se odmah evidentira u sustavu", dodala je.

"Preko vikenda apeliramo da se to obavi isključivo preko sustava e-Građani", dodala je Curać.

Osobe koje imaju COVID potvrdu na temelju dvije doze, pa dobiju treću dozu cjepiva, morat će zatražiti novu COVID potvrdu, rečeno je na konferenciji za novinare. Valjanost COVID potvrde bit će godinu dana od treće doze.

Ministar Beroš kaže da se novom mjerom umanjuje kapacitet širenja virusa. "Mjere su tu da zaštite živote. Cijepljenje je najbolji izlaz iz ove krize. Uz cijepljenje, od najvažnije moguće važnosti je i poštivanje mjera i osnovnih epidemioloških postulata", kazao je. 

"Širenje ove nove sigurnosne mjere obveznog testiranja nikako ne limitira ljudska prava i slobode. Naprotiv, ona ih povećava. Omogućuje nam svakodnevne aktivnosti. Možemo naše teško bolesne sugrađane koji leže u bolnicama ili su na respiratoru pitati jesu li u stanju konzumirati svoja ljudska prava i slobode. Nisu. Stoga imajmo to na umu kad je riječ o novim mjerama i prihvatimo ih svi skupa", poručio je Beroš.

Usporedio je to s prometom, rekavši kako prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu nije ljudsko pravo i sloboda, već ugrožavanje svojeg i tuđeg života.

O nadzoru COVID potvrda 

Ministar Božinović rekao je da je omogućeno testiranje na više od 6000 novih testnih mjesta. Što se tiče kontrola, one su na ulazu u institucije i subjekata. 

Profesorica Markotić govorila je o novom delta-plus soju. "U cijeloj Europi on je ispod 1 posto. Dodatno je još virolentniji i potentniji", kazala je. Novi soj pojavio se u Čakovcu, Zagrebu i Splitu. 

Božinović je odgovorio na pitanje mora li osoba koja ide podići osobnu imati COVID potvrdu. Pojasnio je i kako će se dizati pošiljke u pošti. "Izuzetak su samo djeca do 16 godina", kazao je. 

Na pitanje hoće li se ograničavati cijene testa na koronu, Capak je rekao: "Nastojat ćemo osigurati jedinstvenu cijenu. Što se tiče privatnih testnih mjesta, njima ne možemo određivati cijenu. Testovi su sada prilično jeftini, pa to ne bi trebao biti problem", kazao je. 

Pojašnjeno je i kako će korisnici usluga plaćati test, dok će za zaposlene on biti besplatan.

"Poslodavac ima mogućnost da omogući testiranje u vlastitom aranžmanu", pojašnjeno je. Testirat će moći i ginekolozi i stomatolozi, rečeno je. 

Testovi na koronavirus danas će biti distribuirani svima onima koji će provoditi testiranja i naručene su veće količine testova. Rečeno je i da putnici, primjerice, na trajektima neće morati imati COVID potvrde. 

Capak je pojasnio i da je preminula osoba koja je cijepljena s tri doze 41. godište i da je imala brojne komorbiditete. 

Ako idete na sud, nećete morati imati COVID potvrdu

Pojašnjeno je i da onaj tko ide na sud ne mora imati COVID potvrdu, ali da će o tome dodatnu uputu dati Ministarstvo pravosuđa. 

COVID potvrda ili testiranje i za informacije i roditeljski sastanak

"Bit će obavezno testiranje za roditelje koji dolaze na informacije i roditeljske sastanke", rečeno je. Capak i Božinović pozvali su i privatne poslodavce da uvedu COVID potvrde. Za njih nije izdana obveza, već samo preporuka. 

"Da bi zaštitili zdravstveni sustav, potrebna nam je solidarnost u društvu. Solidarnost onih koji nisu cijepljeni da se cijepe. Treba nam solidarnost i cijepljenih koji cilj mogu ostvariti time što će uzeti treću dozu cjepiva i pridržavati se mjera", apelirao je Božinović . 

Kolona sjećanja

Komentirali su i Kolonu sjećanja u Vukovaru. Capak je kazao da je to poseban događaj za koji je zatraženo da HZJZ dogovori poseban epidemiološki okvir. "Građani su pozvani da taj dan obilježe u svojim gradovima i općinama, a da oni koji će biti u Vukovaru neće moći morati imati COVID potvrde. Oni koji idu moraju se pridržavati klasičnih epidemioloških mjera", objasnio je Capak. 

Dva lijeka protiv korone

Beroš je govorio o dva lijeka protiv korone. "Ako se jedan od ta dva lijeka uzme tri dana od pojave prvih simptoma, sprječava teže kliničke slike", kazao je. Lijekovi bi se koristili kod osoba koje su iznimno rizične. 

Nije poznato hoće li lijekovi uskoro doći u Hrvatsku. 

Božinović je kazao da u ovom trenutku nitko ne može reći koliko će sve trajati i hoće li se možda pojaviti neki novi soj virusa. "Brojevi rastu jer se zanemaruju osnovne epidemiološke mjere. Možemo imati rezultat jedino ako svi shvatimo da se ovo tiče svih nas, ako svatko da svoj doprinos, a on je besplatan", kazao je. 

O prosvjedima

"Nije bilo postupanja policije s obzirom na to da za tim nije bilo potrebe", kazao je Božinović i dodao da se svi takvi događaji evidentiraju.  "Ako nam je svima stalo da nam zdravstvo funkcionira, ja ne vidim niti jedan razlog da se oko toga kao društvo ne složimo", napomenuo je. 

COVID potvrde u kafićima i restoranima?

"Stalno razmišljamo o svemu, ali u ovom trenutku se nismo odlučili na to", dodao je Božinović. Odluka o COVID potvrdama u javnim i državnim ustanovama nema rok, pojasnio je. 

Capak se potom ispravio s podacima o preminulima: "Devet najmlađih preminulih, od 25 do 49 godina... svi su bili necijepljeni", rekao je. 

O kvaziznanstvenicima i onima koji negiraju učinkovitost cjepiva

"Mi sada imamo nekoliko znanstvenih činjenica o cijepljenju, one su ravne činjenici da je zemlja okrugla. Bilo bi dobro kada neki znanstvenici i kvaziznanstvenici na svojim društvenim mrežama ne bi stalno preispitivali to", rekao je Capak. 

"Cijepljene osobe višestruko manje završavaju u bolnicama i višestruko manje umiru. Znanstvena činjenica da cijepljene osobe višestruko manje prenose zarazu", rekao je Capak.

U Hrvatskoj 6449 novozaraženih, umrle 53 osobe

U posljednja 24 sata zabilježeno je 6449 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 39.846. Među njima je 2086 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 251 pacijent. Preminule su 53 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 528.286 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 9774 preminule, ukupno se oporavilo 478.666 osoba od toga 4639 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutačno 30.252 osobe. Do danas je ukupno testirano 3.246.065 osoba, od toga 15.067 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 11.11.2021 utrošeno je 3.790.884 doza cjepiva, a cijepljeno je 49,51 posto ukupnog stanovništva, odnosno 59,20 posto odraslog stanovništva. Na dan 11.11.2021 utrošeno je 31.406 doza cjepiva, a od toga je 18.481 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s 11.11.2021 2.009.038 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.845.345 osoba (1.711.702 osoba cijepljeno s dvije doze te 133.643 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 54,55 posto odraslog stanovništva.

Danas je ostvaren novi jesenski rekord u cijepljenju - u jednom danu, prekjučer, 16.747 građana primilo je prvu dozu, objavio je danas Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a ministar zdravstva Vili Beroš na Twitteru je objavio kako se u protekla tri dana prvom dozom cijepilo više od 50.000 građana.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene