Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Ministarstva osnivaju poseban tim

Jedan štićenik splitskog doma u teškom je stanju. Izvješća ravnatelja i epidemiologa kontradiktorna, župan imenovao povjerenicu

Blaženko Boban
Blaženko Boban DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Blaženko Boban Blaženko Boban Foto: DNEVNIK.hr Julije Meštrović Julije Meštrović Foto: DNEVNIK.hr Željka Karin Željka Karin Foto: DNEVNIK.hr Blaženko Boban - 2 Blaženko Boban - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dr. Julije Meštrović Galerija 1/5 >>
Nadležna ministarstva osnivaju poseban tim koji će dati svoje mišljenje o tome što se dogodilo u splitskom Domu za starije. Odgovorni će, kad se utvrdi o kome se radi, biti sankcionirani, najavio je župan Blaženko Boban.

Župan Blaženko Boban kazao je da je niz ljudi unio puno truda i rada da spriječi širenje koronavirusa na području županije. "Nažalost, unatoč tome, dogodio se ispad, odnosno upad koronavirus u naš Dom za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici", kazao je.

Pročitajte i ovo Srđan Kušćević, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Split Vrijedit će najmanje 14 dana Nove mjere za Splitsko-dalmatinsku županiju: "Pojačane kontrole krenut će od ovog vikenda, naglasak je na ugostiteljskim objektima i barovima" Joško Radan, vlasnik restorana SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA Nove mjere uzburkale duhove i kod vlasnika restorana koji organiziraju svadbe: "Ne živimo već preživljavamo, nadam se da ćemo izgurati"

"Mišljenja ravnatelja i epidemiologa o tome što se dogodilo u Domu za starije su kontradiktorna, konzultirao sam se s ministrima i dogovorilli smo se da će ministarstva formirati jedno zasebno tijelo koje će dati svoje očitovanje na temelju kojeg ću ja donijeti odluku i sankcionirati oni koji su u ovom lancu, ako jesu, napravili propust", naveo je.

"Ja imam prvu informaciju od ravnateljice Karin da su dobili poziv iz doma i da idu raditi analizu, a u utorak sam doznao da je deset korisnika pozitivno i da idu na teren. Treba se utvrditi tko je odgovoran i tko je pogriješio, kad dobijem neovisno mišljenje, po njemu ću vrlo brzo reagirati", najavio je Boban.

Helena Bandalović imenovana je za povjerenicu koja će biti nadzor i suport u Domu za starije i nemoćne. "Ona je već sada na terenu i radi na donošenju odluke", dodao je Boban.

Prati se zdravstveno stanje svih korisnika

Ravnateljica NZJZ dr. Željka Karin kazala je da je sedam korisnika doma postalo febrilno. "Četiri s prizemlja i troje s četvrtog kata. Četiri korisnika su ostala u domu, u području u kojem su provedene sve mjere dezinficiranja. Danas su dobro, nemaju temperaturu", dodala je i istaknula da je svim ostalim korisnicima mjerena temperatura te da su svi dobro, a njihovo zdravstveno stanje se prati.

Za poziv od 29. ožujka koji se pokazao spornim, rekla je da taj poziv nije spominjala do sada jer je cijelo vrijeme bilo riječ o pozivu 6. travnja u kojem je bilo riječi o 19 korisnika za koje su doznali naknadno.

"Medicinska sestra nazvala je epidemiologa i rekla da imaju više korisnika s povišenom temperaturom. Do tada nas nitko nije zvao, pogotovo ne da je više korisnika u temperaturi", dodala je.

Kad su dobili informaciju o pozivu 29.3. provjerili su evidenciju i vidjeli da je zvala medicinska sestra iz doma i obavijestila liječnicu da je jedna od korisnica s povišenom temperaturom te da joj je rečeno da korisnicu stavi u samoizolaciju i da prati njezino stanje. "Nakon toga nas više nitko nije zvao", istaknula je. Na teren nisu izašli, kako je rekla, "po uzusima struke" jer se radilo o jednom pacijentu.

"Obiteljski liječnik procjenjuje sumnju na covid i prati tog pacijenta ako nije u bolnici", istaknula je i dodala da medicinska sestra nije spomenula da ima sumnju u koronavirus te da bi epidemiolozi izašli na teren kako i jesu kad su ih nazvali sljedećeg dana i rekli da ima više korisnika koji su sumnjivi.

Kazala je i da je testirano 55 djelatnika doma. Testirani su oni koji su radili s korisnicima koji su pozitivni, a ostali će biti testirani uskoro. Jedna od djelatnica nije imala simptome, a pozitivna je na koronavirus.

Jedan bolesnik u težem stanju

Ravnatelj KBC-a Split dr. Julije Meštrović rekao je da je na intenzivnoj njezi hospitalizirano 102 bolesnika, a od njih su 52 pozitivna. "Ostali su u obradi. Osim toga, sedam ih je na respiratoru. To su općeniti podaci o svim bolesnicima", kazao je i dodao da su bolesnici iz doma za starije osobe, njih 52, premješteni u bolnicu zbog vrućice i lošijeg općeg stanja.

"Od svih njih, jedan bolesnik je u težem kliničkom stanju. Govorim o onome što se odnosi na respiratorne simptome i onome što je potencijalno povezano uz covid infekciju. Ostali imaju blaže do umjerene simptome. To su bolesnici starije životne dobi, prosječna dob im je 86 godina, slabije su pokretni ili nepokretni pa će zbog toga biti osjetljiviji i skrb o njima mora biti multidisciplinarna", naveo je Meštrović.

Testovi svih njih bit će gotovi do kraja dana. "Tada ih moramo analizirati i protumačiti i pristupiti svakom bolesniku pojedinačno i individualno", kazao je i dodao da će djelatnici bolnice nazvati obitelj bolesnika i obavijestiti ih o njihovom stanju.

Zaraženo četvero zaposlenika doma

Podsjetimo, još troje štićenika Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu zbog sumnje na koronavirus prebačeno je u bolnicu, a kod četiri je djelatnice Doma potvrđena zaraza Covidom-19.

U bolnici kažu da je stanje deset pacijenata kod kojih je ranije potvrđena zaraza koronavirusom zasad dobro.

U Domu je u srijedu završen izvid Epidemiološke službe, a u četvrtak je epidemiologe, po nalogu Općinskog državnog odvjetništva, zamijenila policija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene