Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BOLNICE POD PRITISKOM

Ma kakvo ublažavanje mjera!? Susjedi uveli PCR testiranje za strance, domaći bez testa direktno u karantenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krizni stožer srbijanske vlade za borbu protiv COVID-19 ne razmišlja o ublažavanju mjera jer je epidemiološka situacija i dalje "izvanredna, a povremeno i katastrofalna", unatoč pokazateljima pada broja novozaraženih, izjavio je u srijedu član stožera epidemiolog Predrag Kon.

On je za provladinu komercijalnu televiziju Pink rekao kako se jasno vidi da je prošao "epidemiološki maksimum", ali i upozorio da zemlja ulazi u razdoblje koje će trajati duže nego što se očekivalo jer "krivulja zaražavanja" ne opada brzo.

U Srbiji je trenutačno na snazi zabrana okupljanja više od pet osoba u zatvorenom prostoru, ograničenje radnog vremena do 17 sati tijekom tjedna, a vikendom se ne radi od 17 sati u petak do ponedjeljka u pet ujutro, uz iznimku trgovina, ljekarni i benzinskih crpki, ali samo za točenje goriva.

Kon je istaknuo da se u posljednje vreme na respiratorima nalazi oko 300 pacijenata, što govori o velikom opterećenju odjela intenzivne njege u COVID bolnicama, na kojima je 15. prosinca bilo više od 9000 hospitaliziranih s dijagnosticiranim COVID-19.

Pročitajte i ovo Reportaža iz Londona uoči lockdowna - 2 reportaža o novim mjerama DNEVNIK.hr na ulicama Londona zadnjeg dana ''slobode'': Policija smirivala situaciju nakon zatvaranja pubova, ljudi se nisu dali kućama

On je kao "popis dobrih, ali nerealnih želja" odbacio mogućnost ublažavanja mjera na predstojećoj sjednici Kriznog stožera u petak rekavši kako je "iznimno važno osloboditi pritiska bolnice i odjele intenzivne njege''.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Različite mjere u Europi Koronablagdani pred vratima: Doznajte koje će mjere u danima koji slijede biti na snazi i koja je zemlja najliberalnija, a koja najstroža

Tek kad se dovoljno spusti krivulja zaraze, mogli bismo razgovarati o ublažavanju mjera, rekao je Kon i pozvao građane da se suzdrže od masovnijih okupljanja tijekom skorih praznika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna borba s pandemijom Rekordna smrtnost u Njemačkoj, zemlja se potpuno zatvara: Zabranjena sva okupljanja za doček Nove, petarde, prodaja alkohola...

Odlukom srbijanske vlade od 20. prosinca za ulazak stranaca na teritorij Srbije bit će obvezan negativan PCR, dok srpski državljani mogu ući i bez testa, ali u tom slučaju moraju provesti 10 dana u izolaciji, dok zdravstvenim vlastima ne predoče dokaz da su u međuvremenu negativno testirani na COVID-19.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene