Ivan Škaričić, ravnatelj doma za stare i nemoćne, i Ivan Kaštelan
Ivan Škaričić, ravnatelj doma za stare i nemoćne, i Ivan Kaštelan Foto: DNEVNIK.hr

Čak 10 osoba u Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu pozitivno je na koronavirus. Zato je u utorak navečer organizirana evakuacija oko 50 štićenika u bolnicu na Križinama.


Ravnatelj Doma za starije i nemoćne u Splitu Ivan Škaričić potvrdio je za Večernje vijesti Nove TV da je na koronavirus pozitivno 10 korisnika tog doma. Dodao je kako je 15-ak korisnika imalo visoku temperaturu već nekoliko dana, te kako su prije dva dana uzeti brisevi danas pokazali pozitivne nalaze.

Vezani članci Koronavirus, Francuska Lockdown se isplatio: Imaju najmanje novih slučajeva zaraze od kolovoza, no jedna brojka im se vrlo sporo smanjuje Nikola Grmoja Most se protivi drakonskim kaznama za kršenje mjera, Grmoja: "Tražimo da o tome odlučuje Sabor dvotrećinskom većinom"

"Dobili smo pozitivne testove za 10 korisnika. Stožer je odlučio da se ostali štićenici sa tog kata prebace u bolnicu na Križinama", rekao je Škaričić. Najavio je da će se cijeli kat, na kojem je oko 50 umirovljenika, dezinficirati. Zaposlenici koji su bili u kontaktu sa zaraženima će u samoizolaciju.

Na pitanje kako to da nitko nije reagirao 10-ak dana koliko su umirovljenicii imali simptome ravnatelj odgovara:

"A ja nisam doktor, ja to ne bih objašnjavao. To je pitanje za struku. Oni su bili pod paskom struke i ja ne bih o tome špekulirao. Bili u kontaktu sa liječnikom svakodnevno". 

O zdravstvenom stanju korisnika koji su pozitivni na koronavirus nije želio iznosti detalje. Istaknuo je samo kako se radi o starijim ljudima, koji su već lošijeg zdravstvenog stanja.

Bolnica je spremna

Epidemiolozi su na terenu i intenzivno provjeravaju kontakte svih osoba kod kojih se sumnja na zarazu koronavirusom. U KBC na Križinama će biti transportirano pedesetak umirovljenika koji su uglavnom polupokretni, tj. za kretanje koriste hodalice, štapove i sl.

Kako se doznajemo evakuacija bi trebala trajati cijelu noć. U bolnici tvrde da su dobro pripremljeni i imaju sve uvjete za prihvat bolesnika.

O svemu se oglasio i Stožer Splitsko-dalmatinske županije. 

"Zbog sumnje kako je dio korisnika Doma za starije i nemoćne Split u smještajnoj jedinici u Vukovarskoj ulici pozitivan na koronavirus, tijekom večeri pristupilo se izmještanju osoba smještenih na jednom katu Doma za starije i nemoćne. U međusobnoj koordinaciji KBC-a Split, NZJZ-a i uprave Doma za starije i nemoćne odlučeno je kako će isti biti smješteni u KBC-u Split na Križinama do konačne kliničke obrade i eventualne potvrde nalaza o broju zaraženih osoba na koronavirus", rekli su i dodali da će više informacija imati u srijedu ujutro. 

Više od 300 štićenika u domu

U domu je smješteno 350 štićenika.

"Na jednoj etaži ima pozitivnih, ali nemamo informaciju o kojem se broju radi. U konzultacijama sa strukom radi preventive svih 50 korisnika te etaže bit će prebačeno na Križine. Prostorije će se dezinficirati, a tijekom večeri će se uzeti brisevi od svih korisnika", rekao je nešto ranije splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban Dalmatinskom portalu

Starački dom je u vlasništvu države. 

"Svi oni za koje se utvrdi kako su zaraženi koronavirusom ili koji su bili u kontaktu s pozitivnim štićenicima doma, bit će izolirani i primljeni u KBC Split. Sve je pod kontrolom epidemiologa i prostor Doma u kojemu se pojavio koronavirus bit će dezinficiran, te će se poduzeti sve potrebne mjere koje se poduzimaju u ovakvim slučajevima. Nažalost, dogodilo se u Splitu, ono što smo najmanje željeli, jer su starije skupine naših sugrađana najugroženije'', rekao je ministar Vili Beroš za Jutarnji list. (Hina, A.T.)