Koronavirus u Ljubljani, ilustracija
Koronavirus u Ljubljani, ilustracija Foto: Afp

Slovenci će od ponedjeljka moći birati kojom će se vakcinom protiv covida-19 cijepiti, najavio je u subotu premijer Janez Janša.


"Imamo dovoljno cjepiva i od ponedjeljka će se vrsta cjepiva moći birati", kazao je premijer Janez Janša u subotu, u prigodnom govoru na kongresu svoje Slovenske demokratske stranke (SDS).

Vezani članci Koronavirus, ilustracija - 1 U Hrvatskoj danas nema preminulih od korone, novozaraženih manje nego jučer: Provjerite stanje u svojoj županiji Koronavirus, ilustracija - 2 U Hrvatskoj 191 novi slučaj zaraze, nema preminulih: U jednoj županiji četiri puta više zaraženih nego jučer

Nešto manje od 700 njezinih delegata danas će prihvatiti više rezolucija i birati predsjednika, a jedini je kandidat Janša koji stranku vodi od 1993. tako da je izbor samo formalnost.

"Ključni je cilj da postignemo takvu procijepljenost da osiguramo imunitet i normalan život ne samo preko ljeta nego i na jesen", kazao je Janša pozvavši građene da se cijepe u što većem broju.

U Sloveniji se cijepi mRNK cjepivima Moderne i Pfizer/BioNTecha te vektorskim cjepivima AstraZenece i Johnson & Johnsona, no zbog većeg interesa za mRNK cjepiva, a manje raspoloživosti istih, tempo cijepljenja nije bio kakav se očekivao u početku.

Prema službenim podacima u Sloveniji je do sada dozama potrebnim za punu imunizaciju cijepljeno 28,2 posto stanovništva, a prvom dozom njih 797.861.

U zadnja 24 sata u Sloveniji su zabilježene 84 zaraze, uz 3,8 posto pozitivnih testova te jedan smrtni slučaj zbog covida-19.

U bolnicama je 101 covid pacijent, a 14-dnevna incidencija zaraženih na sto tisuća stanovnika iznosi 82 slučaja.