Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Slovenija podržava hrvatsko članstvo u eurozoni i Schengenu, a to će biti dobro kako za Hrvatsku tako i za Sloveniju, rekao je premijer Andrej Plenković nakon Bledskog strateškog foruma gdje se sastao sa slovenskim kolegom Janezom Janšom.


"Premijer Janša bio je vrlo jasan. Postoji potpora za članstvo Hrvatske prema eurozoni, a isto tako prema schengenskom području. Smatram da je to dobro i za Hrvatsku i za Sloveniju", kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Vezani članci Koronavirus u školi, ilustracija Srezali joj tri plaće jer nije spriječila dvojicu učenika da si daju pet: "Opomenula sam ih, ali je baš tad naišla ravnateljica"" Muke s koronavirusom - 1 Korona eksplodirala u jednoj županiji, kritično je u drugoj, liječnici su zabrinuti, a građani se tek prilagođavaju: "Zbog ograničenog broja ljud bude i svađe"

Na pitanje novinarke RTV Slovenije je li mu slovenski premijer za tu potporu postavljao uvjete, Plenković je odgovorio da ne zna zašto bi to bilo uvjetovano.

"Ne vidim zbog čega bi bilo (uvjeta). Mislim da je to dobro, što Hrvatska ima čvršću, neporozniju granicu to je dobro za sve naše susjede unutar Europske unije, a za Sloveniju najkonkretnije, najviše i najbrže."

O graničnom sporu

Upitan je li s Janšom razgovarao o provedbi arbitražne presude u sporu oko granice, Plenković je ponovio stajalište da za Hrvatsku ona pravno gledano ne postoji.

"S druge strane, ima sigurno elemenata u toj arbitražnoj presudi o kojima se možemo složiti, ali sam proces kao takav je bio, po našem sudu, nažalost kontaminiran i zbog toga ga ne možemo prihvatiti."

Međutim, rekao je da se zalaže za dijalog u rješavanju otvorenog pitanja granice. "Naša pozicija je da smo spremni razgovarati o granici. To je najbitnije i da ako postoji dobre volje i na jednoj i na drugoj strani, mi ćemo težiti k tome da pronađemo rješenje kojim će i jedna i druga zemlja biti zadovoljne", istaknuo je.

Dodao je da je o tome sa slovenskim premijerom razgovarao više puta, pa i na jučerašnjem Bledskom forumu iako to nije bila glavna tema tog sastanka nego situacija u Europskoj uniji nakon Brexita i pandemije covida-19.

Slovenija će razmotriti prijedlog RH

Što se tiče suzbijanja širenja koronavirusa, Plenković je rekao da je Janši predložio da se Hrvatska glede epidemiološke situacije ocjenjuje po županijama, umjesto na nacionalnoj razini kao do sada. Riječ je o modelu po kojem je išla Njemačka da se prati broj zaraženih u pojedinim hrvatskim županjijama.

Dodao je da je takav pristup koliko mu je poznato prihvatila Slovenija kad je riječ o Italiji u kojoj se broj novih zaraza razlikuje prema pokrajinama.

Po njegovim je riječima, Janša je rekao da će slovenska vlada razmotriti taj prijedlog.

Na pitanje mogu li se u Slovenjiji ove zime očekivati hrvatski turisti Plenković je kazao da mu se ne čini spornim da Hrvati odlaze na skijanje u Sloveniju, kako to i inače rade, ili čak u Italiju i Austriju.

"Vjerujem da ćemo kroz određeno vrijeme, uz mjere koje donose naše države, ponovo postići što normalniji protok ljudi", kazao je za slovenski javni RTV servis Andrej Plenković.