Plenković i Janša - 2
Plenković i Janša - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je rekao da će sa slovenskim kolegom Janezom Janšom na Bledu razgovarati o tome da se crvene liste zbog pandemije koronavirusa uvedu na županijskoj, umjesto na državnoj razini.


Andrej Plenković uz još šest europskih premijera u ponedjeljak sudjeluje na Bledskom strateškom forumu, a na marginama susreta će se susresti sa slovenskim čelnikom Janezom Janšom i mađarskim čelnikom Viktorom Orbanom.

Vezani članci Muke s koronavirusom - 1 Korona eksplodirala u jednoj županiji, kritično je u drugoj, liječnici su zabrinuti, a građani se tek prilagođavaju: "Zbog ograničenog broja ljud bude i svađe" Damir Mikuljan Predsjednik HDZ-ovog Visokoga časnog suda Damir Mikuljan pozitivan na koronavirus

Plenković je istaknuo da će se na susretima govoriti o „zajedničkim naporima da se smanji zaraza i njezini prekogranični efekti”.

Slovenija je sredinom kolovoza stavila cijelu Hrvatsku na crvenu listu, čime je uvedena obavezna karantena za sve koji dolaze s hrvatskog na slovenski teritorij, što je, pak, uzrokovalo odlazak slovenskih gostiju iz Hrvatske.

„Naša je linija da se pokuša, osobito u Sloveniji, ne samo radi Hrvatske, nego i brojnih Slovenaca koji su naši česti i dragi gosti, gledati kriterij županijske razine po stupnju zaraze, nešto kao što je to učinila Njemačka. Mislim da za to postoji prostor i da je to najbolji način”.

Analiza upravljanja pandemijom

Plenković je naglasio da je Bledski strateški forum, najvažniji vanjskopolitički događaj u Sloveniji koji ove godine ima 15. izdanje, dobra prilika da europske države analiziraju svoje dosadašnje upravljanje pandemijom koronavirusa.

„Mislim da sada već polako možemo rezimirati, od siječnja do danas, što je bilo dobro, što smo zajednički učinili kvalitetno i kako da reagiramo zajedno u budućnosti kad je riječ o cjepivu, nabavljanju medicinske i zaštitne opreme”, rekao je Plenković uoči skupa čija je tema ove godine „Europa nakon brexita i covida-19.

Slovenske novinare zanimalo je hoće li s Janšom biti razgovora o pitanju teritorijalnog spora između dvije države.

O teritorijalnom sporu

„Što se nas tiče, naša je pozicija sve ovo vrijeme jasna. Imali smo inicijativu Slovenije pred Europskim sudom u Luksemburgu i vidjeli ste kakva je bila odluka - da on nije nadležan. Mi smo i dalje spremni razgovarati o granici sa Slovenijom i tu je naš stav nepromijenjen cijeli moj mandat”, kazao je Plenković. Ponovio je da treba pronaći „dobro, održivo i prihvatljivo rješenje za obje zemlje”.

Na forumu, koji je ove godine skraćen na jedan dan zbog pandemije koronavirusa, sudjeluju i češki premijer Andrej Babiš, poljski premijer Mateusz Morawiecki, bugarski premijer Bojko Borisov i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, dok će se talijanski čelnik Giuseppe Conte javiti videovezom.

Na Bled su stigli i ministri vanjskih poslova iz Hrvatske, Mađarske, Poljske, Slovačke, Češke i Rumunjske, a njihovom panelu će se pridružiti povjerenik EU-a za vanjsku I sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Hrvatska s drugim državama razgovara o crvenim listama po županijama

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u ponedjeljak je rekao kako Hrvatska razgovara sa svim državama o regionalnom kriteriju za crvene liste.

“Mi sa svim državama razgovaramo da se Hrvatska regionalno diferencira, nisu žarišta svugdje ista zbog čega je važno razlikovati nesigurne od sigurnih lokacija'', rekao je ministar novinarima na skupu na Bledu.

Istaknuo je da Hrvatska nastoji stvoriti sigurne epidemiološke uvjete za turiste u Hrvatskoj i da onima koji žele ići na godišnji odmor to treba omogućiti. “Mjesec koji dolazi je vrijeme nautičkog turizma. Ako ste na brodici tamo nema virusa”, naveo je ministar kao primjer, pa poručio da je i Hrvatskoj u interesu imati sigurne i zdrave turiste.