Granični prijelaz, ilustracija
Granični prijelaz, ilustracija Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Slovačka vlada zabranila je putovanja izvan zemlje za praznike sljedećih mjeseci kako bi usporila pandemiju koronavirusa, izvijestila je televizija TA3 u srijedu.


Vlada je navela da će putovanja biti dozvoljena u radne i druge neturističke svrhe, a zabrana predstavlja proširenje mjera ograničenja kretanja unutar zemlje po kojoj ljudi ne mogu napustiti svoj okrug bez valjanog razloga.

Uredba je donesena zbog straha od širenja opasnih stranih mutacija virusa. Zabrana putovanja u inozemstvo budi mučna sjećanja na zatvorene granice u doba komunizma u zemljama poput Slovačke.

Srednjoeuropska država Europske unije s 5,5 milijuna stanovnika je posljednjih tjedana najteže pogođena s blizu 4000 hospitaliziranih i oko 100 dnevno umrlih.

Dezinfekcija bolnice u Bratislavi, ilustracija Zbog optužbi za loše upravljanje pandemijom, slovački ministar zdravstva podnio ostavku

Premijer Andrej Plenković Plenković pokazao solidarnost prema Češkoj i Slovačkoj: "Izrazio sam spremnost da zbrinemo po desetak njihovih COVID pacijenata"

Ministarstvo zdravstva je u utorak objavilo da je ukupan broj potvrđenih i slučajeva smrti za koje se sumnja da ih je izazvao COVID-19 veći od 10.000.