Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Papreni iznosi za nepridržavanje mjera: "Za nenošenje maske kazna za građane je 500 kuna, za nedozvoljeno okupljanje 10.000"

Sjednica Vlade
Sjednica Vlade DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Sjednica Vlade Galerija 1/1 >>
Sjednica vlade se zbog samoizolacije premijera Andreja Plenkovića održava u potpuno drugačijim uvjetima. Vlada je donijela izmjene zakona kojima su propisane kazne za nepridržavanje epidemioloških mjera.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice rekao je da će Vlada funkcionirati normalno i u okolnostima u kojima je on u samoizolaciji.  Izrazio je žaljenje zbog incidenta u Vukovaru. "Državni tajnik Sučić je podnio ostavku, mi je prihvaćamo. Žao mi je jer se radi o izrazito angažiranom čovjeku. Nerado vidimo ovakve situacije", rekao je Plenković.

"Brojevi su nam i dalje vrlo visoki. Mi smo i dalje u epidemiji pa pozivam sve na odgovornost. Zato su poduzete i ove restriktivne mjere koje su stupile na snagu u subotu", kazao je Plenković.

"Što se tiče gospodarstva, pripremili smo paket za očuvanje radnih mjesta i pomoć privatnom sektoru", najavio je premijer Plenković. "Tu je mjera od 4000 kuna i oslobađanje obaveze plaćanja doprinosa za svakog radnika.

Isto tako, ići ćemo s pokrivanjem dijela fiksnih troškova za one koji će imati pad od 60 posto i više", rekao je Plenković. Radi se o ukupnom neto iznosu od 320 milijuna kuna, a kad se pribroje doprinosi, to je 470 milijuna kuna.

Dodao je da je u suradnji s HAMAG-BICRO-om pripremljen je novi paket COVID kredita u ukupnom iznosu od 1,3 milijarde kuna. "Sve skupa, ovaj paket će iznositi 2,1 milijardu kuna. Vlada izlazi u susret gospodarstvu i poduzetnicima", rekao je Plenković u uvodnom dijelu sjednice.

Ministar Beroš o epidemiji

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da su pozvali lokalne stožere na osposobljavanje sekundarnih centara u slučaju potrebe smještanja lakših pacijenata zaraženih koronom u njima.

Nakon devet mjeseci, od početka epidemije, u ministarstvu imaju planove kako treba funkcionirati zdravstveni sustav. "Ne gubimo iz vida ni one koji su na prvoj liniji, medicinsko osoblje. Svjesni smo njihova doprinosa. No, nećemo uspjeti ukoliko se ne budemo pridržavali mjera", upozorio je Beroš.

Nove odluke Stožera

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako je Nacionalni stožer donio deset novih odluka. O prolasku na graničnim prijelazima navodi kako oni koji dolaze iz 'zelenih područja', ne trebaju negativan PCR test.

"Činjenica je da gotovo svi putnici moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili se testirati na granici", rekao je Božinović te dodao da postoje iznimke - studenti, učenici, pomorci, radnici u transportu, osobe koje putuju iz nužnih privatnih ili poslovnih razloga te pacijenti koji putuju iz nužnih razloga.

Građani trećih zemalja ne mogu prelaziti preko granice, osim par iznimki, od kojih je jedna - negativan PCR test. "Iznimka su zdravstveni i pogranični radnici, učenici i studenti", kazao je Božinović.

Maska preko usta i nosa

"Zakonskim prijedlogom propisuje se nova sigurnosna mjera obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske, zabrana ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te zabrana ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade.

U dopuni zakona ističe se kako se prema dosadašnjem tijeku epidemije bolesti COVID-19 nedvojbenim ukazuje neophodnost pravilnog nošenja maski za lice ili medicinskih maski tako da pokrivaju usta i nos, što utječe na smanjenje mogućeg rizika prijenosa virusa. Pravilna uporaba maski najvažnija je kada su osobe u zatvorenom prostoru i kada je socijalno distanciranje teško provesti ili održati.

Zakonskim prijedlogom propisuje se da provedbu nadzora nad primjenom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti provode i policijski službenici, inspektori tijela državne uprave nadležnog za civilnu zaštitu, inspektori Državnog inspektorata te inspektori drugih tijela državne uprave u okviru svoje nadležnosti. 

Kazne od 500 do 40.000 kuna 

Propisuje se novčana kazna za prekršaje za pravne osobe u iznosu od 10.000 kuna do 40.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisanih zakonom, odnosno ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja.

Za prekršaje odgovorne osobe u pravnoj osobi, kao i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna.

Za prekršaj fizičke osobe propisuje se novčana kazna u iznosu od 500 kuna u slučaju nepridržavanja propisanih mjera, odnosno obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske.

Za vlasnika, odnosno posjednika privatnog posjeda propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno odredbama zakona.

Također, mijenja se odredba o naplati prekršajne kazne na mjestu počinjenja prekršaja u skladu s odredbama Prekršajnog zakona. Tako kaznu može naplatiti na mjestu počinjenja prekršaja osoba ovlaštena za provedbu nadzora nad provedbom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti.

"Kao što smo rekli, nerado idemo u ovom smjeru, ali smatramo da nam je i ovaj alat potreban", rekao je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade. 

Mjere pomoći poduzetnicima

Ministar financija Zdravko Marić kazao je da će novim mjerama, uz već postojeće, pokriti dio ili cijeli fiksni troškova koje imaju poduzetnici.

"Rekli smo da ćemo se naći s predstavnicima poduzetnika i obrtnika. Sada objedinjujemo cijeli paket. Tu je i jedna nova mjera", kazao je Marić.

"Ona bi podrazumijevala kompenzaciju dijela fiksnih troškova. Naša je ideja da im se to kompenzira. To je najam prostora, pričuva, komunalije, komunalna naknada, internet, fiksna telefonija, knjigovodstveni servisi, HRT, spomenička renta. Da bi se ostvarilo pravo na tu mjeru, pad prihoda mora biti 60 i više posto", objasnio je Marić.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je da, što se tiče sektora čiji je rad obustavljen, je očuvano tržište rada.

"Danas imamo više od 6000 zaposlenih nego prije početka COVID krize. Nastavljamo pružati podršku zaposlenicima i poslodavcima. Želimo očuvati zaposlenost", rekao je Aladrović.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić najavio je kredite za male i mikro poduzetnike, one čije je poslovanje pogođeno u ovoj krizi.  

Na zatvorenom dijelu razriješen Sučić

Vlada je na zatvorenome dijelu sjednice utvrdila stajališta Republike Hrvatske za sastanke Vijeća ministara za zdravstvo (EPSCO Health), 2. prosinca te Vijeća za pravosuđe (JHA Justice), 2. prosinca. S obzirom da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju.

Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska.

Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.

Donesena je i jedna kadrovska odluka. Na osobni zahtjev razriješen je državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Stjepan Sučić.

Pročitajte i ovo Vedran Jakomnić održan prosvjed pred ministarstvom Ništa od dogovora, poduzetnici u šoku: "Potreseni smo, mogu reći da se bojim", "Nudi nam se harakiri"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PREMIJER RADI IZ SAMOIZOLACIJE Frka-Petešić o državnom tajniku koji je kršio mjere pa vrijeđao policajce u kafiću: "Osuđujemo taj događaj, Vlada će se sutra o tome očitovati"

Održali sastanak s poduzetnicima

Ranije je završen sastanak nekolicine ministara s predstavnicima poduzetnika na kojem se razgovaralo o obeštećenju onih koji su najpogođeniji posljednjim mjerama za suzbijanje širenja epidemije.

Ugostitelj Marin Medak apelirao je na premijera da na Vladi da ljudima jasnu vjeru u budućnost. Pozvao je i Radimira Čačića da se sad založi za niži PDV ugostiteljima, jednako kako se zalagao za njihovo zatvaranje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene