Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dva modela obeštećenja

Ništa od dogovora poduzetnika i Vlade: "Sastanak je izgledao kao luk. Prvo smo ga očistili pa smo malo zaplakali"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sastanku predstavnika ugostitelja s nekoliko ministara nije postignut dogovor o obeštećenju poduzetnika čije je poslovanje ugroženo novim epidemiološkim mjerama. Tijekom vikenda će Vlada ponuditi rješenje poduzetnicima i predstaviti ga početkom tjedna.

Ministar Josip Aladrović nakon sastanka je rekao da su otvorili sve teme i saslušali što udruge traže. "Sve smo prokomentirali i uzeli smo si mini time out za vikend da izađemo s konkretnim prijedlozima. Veći obuhvat imat će mjere za očuvanje radnih mjera između dvije i četiri tisuće kuna", rekao je Aladrović te dodao da su omogućili alokaciju za veće COVID kredite. 

Aladrović očekuje da će početkom tjedna prezentirati neka rješenja, no o detaljima nije govorio. 

"Dva modela koja su nam prezentirana, na temelju toga vidjet ćemo koja su nam fiskalna ograničenja. Za to su pokazali razumijevanja i poduzetnici. Postoji određeni prostor za djelovanje prema ugroženim sektorima, ali teško je vjerovati da ćemo u cijelosti prihvatiti jedan ili drugi model. Uvjeren sam da ćemo naći konsenzus", rekao je Aladrović.

Podizanje tenzija smatra nepotrebnim. "Ne vidim razlog da sada podižući društvene tenzije stvaramo nepovjerenje. I ovo što stojimo svi zajedno i da imamo razumijevanja pokazuje da smo na dobrom putu", kaže Aladrović. 

Damir Zorić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, rekao je da slijedi dugačak radni vikend kako bi početkom tjedna mogli govoriti o konkretnim mjerama. 

Marin Medak, predsjednik Udruge ugostitelja, kaže da je sastanak izgledao kao luk. "Prvo smo ga očistili pa malo zaplakali. Shvatili smo da to ne možemo danas riješiti, ali pred nama je radni vikend", kaže Medak. 

Na stolu dva modela

Uoči sastanka predstavnici poduzetnika poručili su da od svojih zahtjeva ne smiju odustati. "Sve što tražimo je realno i na tome trebamo inzistirati", poručili su predstavnici poduzetnika, dodajući da su svjesni stanja u proračunu te da su zbog toga i ponudili rješenja. 

Ako se njihovim zahtjevima ne udovolji, odlučni su da će prosvjedovati. "Ako zaista ne nađemo zajednički jezik, spremni smo izaći i napraviti blokadu i prosvjede", rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge glas poduzetnika u Dnevniku Nove TV u četvrtak.

A poduzetnici nude dva modela prema kojima bi ih država obeštetila za razdoblje kada moraju zatvoriti svoje objekte. 

Prvi model dugoročnog je karaktera i temelji se na smanjenju PDV-a na pet posto do 1. siječnja 2024. godine, a dugoročno na 13 posto. U sklopu tog modela traže i obeštećenje od 10 eura po četvornom metru objekta koji je u najmu. Taj model predviđa i nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta u iznosu od 4000 kuna do 1. svibnja 2021. godine te pomoć ću kreditiranju. 

Drugi model odnosi se na osiguranje prihoda samim poduzetnicima, i to ne samo za radnike i njihove plaće već i oslobođenje od svih obveza za vrijeme zabrane rada na svim razinama vlasti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Što kažete? ''Sveta Kata, lockdown na vrata'': Pogledajte kako su Hrvati na društvenim mrežama reagirali na nove mjere

Pročitajte i ovo Nove epidemiološke mjere vezane za javna okupljanja mini lockdown Sve o novim mjerama za borbu protiv korone: Evo kako će nam izgledati društveni život iduća tri tjedna

Na sastanku s poduzetnicima bili su ministri Josip Aladrović, Zdravko Marić, Tomislav Ćorić i Nikolina Brnjac

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene