Koronavirus i putovanja, ilustracija
Koronavirus i putovanja, ilustracija Foto: Getty Images

Zračni putnici u Sjedinjene Države suočit će se sa strožim pravilima testiranja na COVID-19, dok nekoliko zemalja zatvara svoje granice zbog povećane neizvjesnosti oko zaraznosti omikron varijante koronavirusa i njezine sposobnosti izbjegavanja postojećih cjepiva.


Što se tiče Azije i Pacifika, Japan i Hong Kong rekli su da će proširiti ograničenja putovanja, dok se Australija priprema za više zaraženih omikronom nakon što su najmanje dvije osobe posjetile nekoliko lokacija u najvećem australskom gradu dok su vjerojatno bili zarazni.

U pokušaju da spriječi naglo zatvaranje granica, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je zemlje da primijene "pristup utemeljen na dokazima i riziku" na mjere putovanja, rekavši da "opće zabrane putovanja neće spriječiti međunarodno širenje i teško će opteretiti živote i sredstva za životne uvjete".

"Čak i ako nova varijanta postane raširenija, cjepiva koja imamo nastavit će pružati zaštitu", rekao je izvršni direktor Europske agencije za lijekove Emer Cooke.

Laboratorijske analize trebale bi u sljedeća dva tjedna pokazati ima li krv cijepljenih ljudi dovoljno antitijela za neutralizaciju nove varijante, rekao je Cooke, ponavljajući primjedbe proizvođača cjepiva BioNTech i znanstvenika.

Izvršni direktor BioNTecha rekao je da će cjepivo koje proizvodi u partnerstvu s Pfizerom vjerojatno ponuditi snažnu zaštitu od teškog obolijevanja od omikrona.

Prvi put otkrivena u južnoj Africi prije tjedan dana, omikron varijanta izazvala je globalnu uzbunu, uzburkala tržišta, izazvala zabranu putovanja i pokazala nerazmjer između masovnog cijepljenja u bogatim zemljama i rijetkog cijepljenja u svijetu u razvoju.

Oko 56 zemalja provodi putne mjere za zaštitu od omikrona od 28. studenog, priopćio je WHO.

"Dobro razumijem zabrinutost svih zemalja da zaštite svoje građane od varijante koju još ne razumijemo u potpunosti", rekao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Ali jednako sam zabrinut što nekoliko država članica uvodi opće mjere koje same po sebi nisu utemeljene na dokazima niti učinkovite i koje će samo pogoršati nejednakosti", dodao je Ghebreyesus.

Sjedinjene Američke Države zahtijevaju da svi zračni putnici koji ulaze u zemlju pokažu negativan test na COVID-19 obavljen unutar jednog dana od polaska, priopćio je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kasno u utorak.

Trenutačno cijepljeni međunarodni putnici mogu dati negativan rezultat u roku od tri dana od mjesta polaska. Novi uvjet jednodnevnog testiranja vrijedi i za američke i za strane državljane.

U Aziji, Japan, koji je već zatvorio svoje granice za sve nove strance, rekao je da će proširiti svoju zabranu na strance sa statusom stalnog boravišta iz 10 afričkih zemalja, uključujući Južnu Afriku.

Joe Biden VIDEO I Joe Biden ima problema s novim sojem koronavirusa: "Omni... omi... Kako se ono kaže?"

Omikron, ilustracija Može li ovo biti početak kraja? Dok većina strahuje, njemački epidemiolog razmatra radosnu mogućnost koju pruža novi soj koronavirusa

Hong Kong će od petka proširiti zabranu ulaska osobama koje nemaju stalno boravište na još tri zemlje, Japan, Portugal i Švedsku.

Južnokorejski ministar unutarnjih poslova i sigurnosti Jeon Hae-cheol pozvao je na strože mjere prevencije virusa kako bi spriječio omikron, nakon što su osobe za koje se sumnja da su zaražene omikronom stigle iz Nigerije.

Južna Koreja, koja je prijavila dnevni rekord od više od 5000 zaraženih koronavirusom do sada nije otkrila nijedan potvrđeni slučaj varijante omikrona.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju