Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koliko dugo je predugo?

Tko se još sjeća za što su optuženi? Presuda za Merzel ili Vidošević nema ni nakon osam godina: "Tako spora pravda više i nije pravda"

Aktualno Galerija Marina Lovrić Merzel i Nadan Vidošević Marina Lovrić Merzel i Nadan Vidošević Foto: DNEVNIK.hr Pravosuđe Pravosuđe Foto: DNEVNIK.hr Čedo Prodanović Čedo Prodanović Foto: DNEVNIK.hr Jadranka Sloković - 1 Jadranka Sloković - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Anto Nobilo Galerija 1/5 >>
Neke zvučne afere i gotovo deset godina od izbijanja nemaju sudski epilog. Tko se još sjeća za što je optužen Nadan Vidošević ili Marina Lovrić Merzel?

2013. godine ušli smo u Europsku uniju. Rodio se princ George. U Hrvatskoj je uhićen Nadan Vidošević. Pola godine poslije i Marina Lovrić Merzel.

Osam godina kasnije Hrvatska je prepoznata kao članica Europske unije, princ George krenuo je i u školu. A ni za jedan od ova dva slučaja još nema presude. Zašto pravosuđu u Hrvatskoj tako dugo treba?

"Osnovni razlog je što su nepripremljeni, što su istrage rađene na brzinu, optužnice prolaze na optužno vijeće bez prave kritičke procjene, i onda se ustvari ono što se trebalo utvrditi u istrazi utvrđuje u raspravi, što naravno odugovlači postupak", rekao je odvjetnik Čedo Prodanović.

Jadranka Sloković kaže: "Vrlo je tegobno i za okrivljenika biti pred sudom 10 godina. Vaš život je zapravo na čekanju, a s druge strane i javnost koja ima pravo vidjeti ishode tih postupaka, dođe do okončanja postupaka kad su već svi i zaboravili zbog čega je postupak počeo."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RASPRAVA U SABORU Glavna državna odvjetnica: ''Nisam lutka na koncu! Više je dužnosnika HDZ-a procesuirano u mom mandatu nego drugih"

Pročitajte i ovo Zdravko Mamić ''Kupleraj i blamaža'' EKSKLUZIVNO Zdravko Mamić za Dnevnik Nove TV: ''Naravno da ja imam još 50 sudaca kojima sam davao novac...''

Presude se očekuju uskoro i u slučaju Lovrić Merzel i Vidošević. Što od svega pamte građani?

"Bila je u SDP-u, bila je županica Sisačko-moslavačka. I po presudama raznoraznim i suđenjima", kaže Mladenko Kuprešanin iz Zagreba.

Bojana iz Zagreba smo pitali zna li tko su Nadan Vidošević ili Marina Lovrić Merzel, on odgovara: "Ne znam. Nikad čuo za njih."

Lovrić Merzel sumnjiči se da je uzela mito od 100.000 eura, savjetnicima isplaćivala bespravne naknade, karticu županije peglala za privatne ručkove i proslave.

Nadan Vidošević sa suradnicima iz Hrvatske gospodarske komore, kaže DORH, izvukao je 36 milijuna kuna.

"Na koncu tako spora pravda više i nije pravda", rekla je Sloković.

Odvjetnik Anto Nobilo kaže: "Pravda, ako nije pravovremena, često se pretvara u nepravdu, a pogotovo ako, recimo, nakon 10 godina dočekate oslobađajuću presudu."

U Hrvatskoj zasada nema ni presuda ni povjerenja u sustav.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene