Neke zvučne afere i gotovo deset godina od izbijanja nemaju sudski epilog. Tko se još sjeća za što je optužen Nadan Vidošević ili Marina Lovrić Merzel?

Galerija Marina Lovrić Merzel i Nadan Vidošević Pravosuđe Čedo Prodanović +1 Jadranka Sloković - 1

2013. godine ušli smo u Europsku uniju. Rodio se princ George. U Hrvatskoj je uhićen Nadan Vidošević. Pola godine poslije i Marina Lovrić Merzel.

Osam godina kasnije Hrvatska je prepoznata kao članica Europske unije, princ George krenuo je i u školu. A ni za jedan od ova dva slučaja još nema presude. Zašto pravosuđu u Hrvatskoj tako dugo treba?

"Osnovni razlog je što su nepripremljeni, što su istrage rađene na brzinu, optužnice prolaze na optužno vijeće bez prave kritičke procjene, i onda se ustvari ono što se trebalo utvrditi u istrazi utvrđuje u raspravi, što naravno odugovlači postupak", rekao je odvjetnik Čedo Prodanović.

Jadranka Sloković kaže: "Vrlo je tegobno i za okrivljenika biti pred sudom 10 godina. Vaš život je zapravo na čekanju, a s druge strane i javnost koja ima pravo vidjeti ishode tih postupaka, dođe do okončanja postupaka kad su već svi i zaboravili zbog čega je postupak počeo."

Zlata Hrvoj-Šipek Glavna državna odvjetnica: ''Nisam lutka na koncu! Više je dužnosnika HDZ-a procesuirano u mom mandatu nego drugih"

Zdravko Mamić EKSKLUZIVNO Zdravko Mamić za Dnevnik Nove TV: ''Naravno da ja imam još 50 sudaca kojima sam davao novac...''

Presude se očekuju uskoro i u slučaju Lovrić Merzel i Vidošević. Što od svega pamte građani?

"Bila je u SDP-u, bila je županica Sisačko-moslavačka. I po presudama raznoraznim i suđenjima", kaže Mladenko Kuprešanin iz Zagreba.

Bojana iz Zagreba smo pitali zna li tko su Nadan Vidošević ili Marina Lovrić Merzel, on odgovara: "Ne znam. Nikad čuo za njih."

Lovrić Merzel sumnjiči se da je uzela mito od 100.000 eura, savjetnicima isplaćivala bespravne naknade, karticu županije peglala za privatne ručkove i proslave.

Nadan Vidošević sa suradnicima iz Hrvatske gospodarske komore, kaže DORH, izvukao je 36 milijuna kuna.

"Na koncu tako spora pravda više i nije pravda", rekla je Sloković.

Odvjetnik Anto Nobilo kaže: "Pravda, ako nije pravovremena, često se pretvara u nepravdu, a pogotovo ako, recimo, nakon 10 godina dočekate oslobađajuću presudu."

U Hrvatskoj zasada nema ni presuda ni povjerenja u sustav.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju