Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAO BOŽIĆNI POKLON

Može li ovo biti početak kraja? Dok većina strahuje, njemački epidemiolog razmatra radosnu mogućnost koju pruža novi soj koronavirusa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pod uvjetom da doista uzrokuje blažu kliničku sliku, omikron bi nam mogao biti kao božićni dar, smatra njemački epidemiolog Karl Lauterbach.

''Prema prvim dostupnim podacima, omikron bi mogao biti božićni dar koji bi možda mogao čak i ubrzati kraj pandemije. Veliki broj mutacija bi mogao značiti da je virus optimizirao svoju zaraznost te bi mogao biti manje smrtonosan. Bilo bi to u skladu s načinom na koji se razvija većina respiratornih virusa'', kazao je njemački epidemiolog Karl Lauterbach, koji želi postati idući njemački ministar zdravstva.

Lauterbachova izjava stiže nakon što su južnoafrički liječnici objavili kako se čini da novi soj uzrokuje blaže simptome, poput glavobolje i umora, te navode da nije doveo ni do jedne hospitalizacije ili smrti.

Međutim, stručnjaci opetovano upozoravaju da im je potrebno najmanje dva tjedna kako bi se utvrdilo kakav će učinak imati omikron zbog vremena potrebnog da netko razvije simptome bolesti nakon zaraze.

Također, oprez je potreban jer je većina osoba koje su se zarazile omikronom mlađe životne dobi. Naime, nova varijanta je otkrivena prvi put prošlog tjedna, a većina slučajeva koncentrirana je u Južnoj Africi, gdje je većinski mlado stanovništvo, a još nije poznato ni koliko je među zaraženima bilo cijepljenih.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna poslali upozorenje WHO: "Opće zabrane putovanja neće spriječiti međunarodno širenje virusa, osobe starije od 60 trebaju odgoditi put"
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OD POČETKA VELJAČE Sve bliži obveznom cijepljenju: U trgovine neće moći oni koji nisu cijepljeni i nisu preboljeli koronu?

Važno je podsjetiti i da su znanstvenici već ranije upozoravali da je malo vjerojatno da će koronavirus ikada biti iskorijenjen, odnosno da će prijeći u blaži virus sličan prehladi. U svakom slučaju, prerano je još za donošenje bilo kakavih zaključaka, upozoravaju i napominju da je važno pratiti situaciju, navodi Daily Mail, te se cijepiti i pridržavati osnovnih epidemioloških mjera.


 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene