Marija Selak Raspudić
Marija Selak Raspudić Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Pixsell

Pandemija koronavirusa više je u Hrvatskoj pogodila žene nego muškarce, osobito one niskokvalificirane iz ruralnih područja, pokazala je analiza Svjetske banke o utjecaju COVID-a na žene u Hrvatskoj koja je u srijedu predstavljena na saborskom Odboru za ravnopravnost spolova.


"Istraživanje je pokazalo da su žene više pogođene krizom, osobito nisko kvalificirane žene iz ruralnih područja u smislu gubitka posla, jedna od pet žena je izgubila posao, 78 posto ih je prijavilo da ima nedovoljnu štednju za vrijeme krize, a pesimističnije su i u vezi sa situacijom u budućnosti od muškaraca", kazala je predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić (Most).

Vezani članci Predstavljen Fond za žene - 4 Prvi put u Hrvatskoj osnovan Fond za žene: ''Države koje ulažu u ravnopravnost uspješnije su u svim planovima'' Koronavirus u Kini, ilustracija VIDEO Peking i Šangaj pod opsadom policije kako bi spriječili prosvjede: Zaustavljaju prolaznike i provjeravaju njihove telefone

Na položaj žena negativno se odrazilo i to što su one većinom u cijelosti bile odgovorne za kućanstva, čak 76 posto njih, te što ih mnogo radi u zdravstvenom sektoru, domovima za starije i nemoćne te obrazovanju, dodala je Selak Raspudić.

"Osam posto žena potpuno je prestalo raditi zbog potrebe skrbi u krizi, u odnosu na četiri posto muškaraca", naglasila je.

Ističe i kako su krizom osobito bile pogođene i žene u starijoj životnoj dobi jer njih 23 posto prima niže mirovine od muškaraca.

"Istraživanje je pokazalo da postoje jasne spolne razlike u načinu na koji je kriza pogodila žene i muškarce", zaključila je Selak Raspudić o analizi koju je Svjetska banka provela u travnju i svibnju 2020. na uzorku od 500 žena i 1500 kućanstava u Hrvatskoj.

Dodala je da je istraživanje također otkrilo spolne razlike kod primanju cjepiva protiv koronavirusa. Tako se pokazalo da su žene više skeptične oko cjepiva (45 posto) u odnosu na muškarce (29 posto). Osim toga, 71 posto muškarca smatra da je važno primiti cjepivo u odnosu na 61 posto žena.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju