Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Holding

Orešković prozvala Novaković da je Povjerenstvo igračka u rukama vladajućih, ona joj uzvratila: "O da. Velika"

I dok politički oponenti Tomaševića prozivaju za kršenje zakona i predizbornih obećanja, jer je dio članova imenovao bez javnih natječaja, bivša predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković drži stranu Tomaševiću. I ona smatra kako su zakoni u koliziji.

Svoju nasljednicu na čelu povjerenstva Natašu Novaković optužila je za politizaciju.

"Sve ovo upućuje na moju sumnju da je Povjerenstvo postalo igračka u rukama vladajućih. Ovakvu blamažu Povjerenstva nisam očekivala, ja ovdje ne branim Tomislava Tomaševića, već zakon", rekla je Dalija Orešković.

Novaković je rekla da je postupak pokrenut zbog zakonskih propisa.

"Povjerenstvo je otvorilo predmet protiv zagrebačkog gradonačelnika i dvoje zamjenika zbog povrede Članka 15. Zakona o sprečavanju sukoba interesa koji se odnosi na obvezu imanja prijedloga predstavničkog tijela prilikom imenovanja članova uprava i nadzornih trgovačkih društava u vlasništvu jedinica lokalne samouprave", rekla je Novaković.

"Po našem zakonu, trebao je postojati prijedlog Skupštine, koja još nije formirana. Radi se o kompleksnoj materiji i tri zakona koji se primjenjuju i činjenica je da je Povjerenstvo isticalo da tom članku nije mjesto u zakonu, a li članak je tu", dodala je.

 

Na pitanje zašto misli da bi se sporni članak Zakona trebao brisati, Novaković je odgovorila da je mu u Zakonu u sprječavanju sukoba interesa nije mjesto te da je na Ministarstvu uprave gdje će ga premjestiti. Također je rekla da se novi sastav Povjerenstva ne slaže sa starim.

"Povjerenstvo je u starom sastavu dalo mišljenje koje je drugačije, ali novo Povjerenstvo je smatralo da se radi o pogrešnoj primjeni prava, da se radi o dvije različite aktivnosti: predlaganje i imenovanje. I s obzirom na navedeno, mi smo od 2018. i otvarali postupke i završavali postupke zbog povrede članka 15. našeg Zakona", rekla je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna okončan povijesni susret Putin nakon sastanka s Bidenom: "On je iskusni državnik. Znatno je drugačiji od predsjednika Trumpa"

Pročitajte i ovo Davor Valčić VELIKA AKCIJA Otvoren poseban žiro-račun za pomoć zadarskoj obitelji kojoj je u velikom požaru izgorio stan, doznajte kako možete pomoći

Novaković kritike nije previše komentirala.

"Znate da ja nikad ne komentiram izjave političara, pa tako ću se i ovaj put suzdržati", a na pitanje je li igračka vladajućih, Novaković odgovara: "O da. Velika".

Odbacuje i optužbe da je odluka o pokretanju postupka protiv Tomaševića zbog imenovanja novih šefova Holdinga bez javnog natječaja blamaža za Povjerenstvo. 

"Naslušala sam se svačega u ove tri, četiri godine pa tako evo i to. Mi smo već od 2018. niz predmeta donijeli u kojima smo pokretali i donosili odluke da su dužnosnici povrijedili zakon, to za nas nije neka novina", zaključila je. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene